Ravnatelj Pavel Srečnik pravi, da je pouk športne vzgoje okrnjen, tedensko zmanjka 18, na leto pa 630 ur za pouk športne vzgoje, ker je zastarela telovadnica prezasedena. To pomeni, da morajo na šoli iskati zasilne rešitve oziroma so zaradi njih najbolj prizadeti učenci od 1. do 3. razreda. »Enoizmenski pouk preprosto preveč obremeni telovadnico in zato so zahteve tako otrok kot staršev oziroma kraja v celoti dejansko stalne, a tudi zdaj ni posebnih obetov za gradnjo,« pravi ravnatelj. Obstoječa telovadnica je zaradi slabega stanja na udaru inšpekcij.

Kranj vse bolj zadolžen, denarja za telovadnico ni

Stražiščane je razočaral tudi novi župan, ki sicer trdi, da razmere še posebej dobro pozna, in je obljubil celo solidarnost ob morebitnem protestu, a rešitve preprosto ni na obzorju. Šola namreč lahko računa le na proračunska sredstva, ki pa jih vse bolj zadolženi Kranj nima. Sedanji župan ob tem poudarja, da gre denar predvsem za velike naložbe na področju komunale, veliko pa je tudi obveznosti zaradi napak ali zgrešenih početij prejšnjega župana Mohorja Bogataja.

Samo dimnikarskemu podjetju bo morala občina tako zaradi izgubljenih pravnih bitk in spornega ravnanja prejšnje oblasti plačati okoli 800.000 evrov odškodnine. Gradnja telovadnic v javno-zasebnem partnerstvu (Žabnica, Besnica...) je bila za Kranj precej predraga izkušnja. Tudi mestni svetnik Igor Velov (prav tako iz Stražišča) ni bil preveč optimističen glede hitrosti izpolnjevanja obljub, starih dve desetletji. Namignil je, da se sedanja oblast problema zaveda, a ne bi bilo dobro preveč razburjati javnosti z medijskim pompom. Češ, da bi lahko že prihodnje leto našli denar...

Gradbeno dovoljenje za novo dvorano sicer občina že ima. Naložba bi bila vredna 2,3 milijona evrov, a je bila lani očitno bolj predvolilna obljuba kot resen projekt. Denarja v kranjskem proračunu za kako večjo naložbo v družbene dejavnosti namreč še nekaj let ne bo. Kot v posmeh je zdaj ustavljena še prenova šole pri Prešernovem gaju, ki je prav tako sodila v predvolilni čas in je stala 300.000 evrov – dokončana pa še dolgo ne bo.

Načrte za novo telovadnico so v Kranju delali vsaka štiri leta in že za to je bilo zapravljenega ogromno denarja davkoplačevalcev. In kljub zdaj že precej zmanjšanemu obsegu naložbe, je resničnost kruta: otroci se bodo stiskali v neustreznih prostorih še dolga leta.