Statična apnea je disciplina, v kateri tekmovalci potopljeni mirujejo. Meri se čas od potopa do vdiha. 8 minut in 8 sekund je bilo za Sama Jeranka dovolj za bronasto medaljo v izredni konkurenci. Pred slovenskim rekorderjem sta se uvrstila srebrni Hrvat Goran Čolak z rezultatom 8 minut 48 sekund ter zmagovalec Aleix Segura Vendrell iz Španije, ki je pod vodo ostal 9 minut in 32 sekund. Za Jerankom je zaostal eden od favoritov, Rus Alexey Molchanov, ki je za 1 sekundo presegel mejo 8 minut.

Celo tedensko tekmovanje za našega prvaka ni bilo najlažje. Potem ko je v predtekmovanju v disciplini dinamična apnea s plavutjo postavil z 229 metri nov slovenski rekord, zaradi zdravstvenih težav ni nastopil v petkovem finalu. Zato sobotni rezultat v statični apnei dokazuje, da je Jeranko prišel v Beograd odlično pripravljen.

Ostal je brez besed

Takoj po tekmi je slovenski junak povedal: »Nastop sem opravil odlično. Potop sem zaključil v pravem trenutku, da sem zaključni protokol opravil brez težav. Presenečen sem bil nad doseženim časom. Ko pa sem izvedel, kaj dosežen čas pomeni, sem ostal brez pravih besed, s katerimi bi opisal veselje in občutke. Osvojitev tretjega mesta in bronaste medalje v statični apnei in državni rekord so poplačali trdo delo. Hvala vsem za podporo«

V ženski konkurenci je zmagala Rusinja Natalia Molchanova z 8 minutami in 38 sekundami, drugo mesto pa je osvojila Avstrijka Veronika Dittes z 8 minutami in 30 sekundami. Molchanova je v kategoriji dinamične apnee s plavutjo v petek zmagala z rezultatom 236 metrov. V isti disciplini je Grk Giorgos Panagiotakis zmagal s preplavanimi 280 metri. V dinamični apnei brez plavuti je med tekmovalkami zmagala Alice Hickson iz Velike Britanije s preplavanimi 174 metri, v moški konkurenci pa je slavil Poljak Mateusz Malina s preplavanimi 214 metri.