V kakšnem stanju gre Celje v novo sezono?

Zelo dobrem. Smo polni energije, delovni, motivirani in ambiciozni. Sami od sebe pričakujemo veliko. Želimo biti še boljši in igrati še bolj atraktivno. Cilj je boj za mesta, ki prinašajo nastope v evropskih pokalih. Kljub uspehom ne bomo pod večjim pritiskom. Že lani je bilo težko, saj nam nič ni bilo podarjeno. Obeta se zelo zanimiva sezona, saj dobivamo zelo resnega tekmeca v močni in prenovljeni Olimpiji.

Torej se obeta izenačeno tekmovanje vsaj petih klubov: Maribor, Celje, Domžale, Koper in Olimpija.

Vnaprej ne bi odpisal nikogar. Mi smo v minuli sezoni dokazali, da je možno z omejenimi sredstvi in pravo zgodbo doseči marsikaj. Kriza je lahko tudi priložnost, da se v kakšnem klubu naredi nekaj več.

Ali je trener Simon Rožman s klubom podpisal profesionalno pogodbo?

Ne še. Tudi za naslednjo sezono ima dogovor s šolo, da bo v omenjenem obsegu opravljal delo učitelja telesne vzgoje. Klub je sicer z njim podaljšal sodelovanje za dve leti.

Kako je z okrepitvami?

Novinci so Karlo Težak iz Zavrča, Ivan Firer iz velenjskega Rudarja, ki ima možnost, da do 15. julija lahko odide v tujino, in trije mladi igralci. To sta Rečana Mihovil Jeronim Klapan in Matej Mršić, ki v svojem okolju nista dobila prave priložnosti, a sta igrala v vseh mlajših hrvaških reprezentančnih selekcijah, zato utegneta biti dobra popestritev. Prišel je tudi Milan Spremo iz Vojvodine v Srbiji. Čas bo pokazal, kako se bodo pri nas razvili in nadgradili svoj talent. Od vseh treh si obetamo veliko. Glede na našo strategijo in finančne možnosti težko naskakujemo bolj zveneče okrepitve. Z nekaterimi v Sloveniji smo se pogovarjali (Klinar, Krefl, op. p.), a smo bili veliko prekratki, ko so se vmešali velikani z domače scene.

Kako je z odhodi, razen Verbiča in Jugovića?

Nimam konkretnega odgovora. Veliko je zanimanja, namigovanj in povpraševanj, a nič takšnega, da bi bili tik pred sklenitvijo posla. Ni skrivnost, da so trenutno najbolj na udaru Vrhovec, Sunny, Miškić in Klemenčič, ne pa tudi Ahmedi, ker spomladi zaradi poškodbe ni igral skoraj nič.

Ali je možen še kakšen tako odmeven prestop, kot je bil odhod Benjamina Verbiča v Köbenhaven?

Ne. Takšen prestop je težko ponovljiv. Köbenhaven si je Verbiča zelo želel, kar sedemkrat so ga prišli gledat v živo, saj v njem vidijo enega izmed nosilcev za naslednjo sezono. Za tako velik prestop moraš biti tako dominanten, kot je bil Verbič v lanski sezoni. Takšnega igralca trenutno verjetno nimamo.

V kvalifikacijah za ligo Evropa vas že v četrtek v prvem krogu čaka zahteven tekmec Slask iz Vroclava?

Verjetno najtežji možni žreb. Prepričan sem, da se bomo mi na njih pripravili bolje, kot se bodo oni na nas. O njih zbiramo informacije po vseh možnih kanalih, medtem ko so Poljaki šele v sredo začeli s pripravami. Niso več tisto, kar so bili pred nekaj leti, a vendarle klub, ki ima petkrat do šestkrat višji proračun kot mi. Ne predajamo se vnaprej in bomo trd tekmec.

Torej je vaš proračun dober milijon evrov, Slaska pa sedem, osem milijonov.

Tako nekako.

Ali se je proračun kluba povečal glede na dober zaslužek s prodajo Verbiča?

Za zdaj še ne, ker smo bili v obsegu, kot je bil povečan prihodek, tudi zadolženi z najetim kreditom. S prodajo Verbiča se je poslovanje stabiliziralo. Dejansko smo prišli na zeleno vejo.

Torej bo strošek za igralce enak kot lani, ko je bil zgolj 350.000 evrov, kar je za slovenske razmere skromna vsota, še posebej glede na to, kar je prikazalo Celje.

Nedvomno. Po tem kriteriju smo prvaki minule sezone. Sem realist. Proračun je na papirju sicer nizek, v praksi pa zelo soliden, medtem ko so se številni klubi otepali z velikimi težavami. Naše vodilo je, da imajo igralci dobre razmere za trening in čisto glavo glede prihodkov. Nogometaš dobi tisto, kar je zapisano v pogodbi. Prestop Verbiča je pomembno sporočilo. Če si dovolj kakovosten, boš to prej ali slej oplemenitil z dobro pogodbo.

Kako pomembna je vloga Darka Klariča pri finančni stabilizaciji kluba?

Zagotavlja redno finančno pomoč, s katero klub normalno deluje. Gre za strog poslovni odnos, na delovanje kluba pa ne vpliva, saj ima dovolj dela na svojih projektih.