Na parkirišču pred poslopjem takratne uprave Adrie Airways v Ljubljani so 21. avgusta 2001 okoli 11. ure roparji napadli Marka Ž.Marija Duvnja R., ki je bila takrat na Adrii vodja finančno-računovodskega sektorja, je pričala, da so odnesli šest kaset z denarjem. Skupno 529.770 tolarjev oziroma 2210 evrov, izkupiček od prodanega blaga na letalih. Na Brniku so stevardese dajale denar v trezor, potem pa so ga odpeljali v blagajno uprave.

Najprej priznal, potem...

Vesko Avramović je januarja 2002 pred preiskovalno sodnico priznal rop. Povedal je tudi, da sta bila pri podvigu glavna Gorazd Filimonović in Anes Selman, sodeloval pa da je tudi Milenko Tošić. Po njegovih besedah so Marka Ž. že prej opazovali, ko je dostavljal denar. Usodnega dne so ga na parkirišču čakali približno uro, ko je prišel, pa ga je Filimonović s kijem udaril po hrbtu. Kot je povedal, so bili v kovčkih neki papirji in kasete z denarjem, ki so si ga razdelili na enake dele. »Nekaj sem dal mami za dopust, drugo pa sem porabil,« je še povedal.

Filimonović, Selman in Tošić so to zanikali, pa tudi Avramović je pozneje svoje besede vzel nazaj. Kdo ve, zakaj se je postopek tako zelo počasi odvijal, a ko so ga leta 2010 zaslišali na glavni obravnavi, je dejal, da nič od tega ni res. Pri tem vztraja tudi zdaj, ko se je, spet po nekaj letih, sojenje ponovno nadaljevalo. »Prva izjava ni bila resnična – bilo me je strah, da me bodo policisti zaprli, oni so mi naročili, kaj naj povem... Soobtoženi s tem nimajo nič, sram me je, da sem jih obdolžil po krivem,« je povedal. In še, da je v resnici ropal Gregor Trajkov, videl je, ko je uslužbenca napadel s kijem. Mimogrede, Trajkova medtem ni več med živimi. Leta 2007 je obležal pod streli pred domačo hišo v Rožni dolini v Ljubljani, morilca pa niso nikoli našli.

Tošićev zagovornik Luka Zajc je na zadnji glavni obravnavi navedel, da so oškodovancu po ropu pokazali fotografije možnih storilcev in da je pokazal na Trajkova. Pokazali so mu tudi Tošićevo sliko, a ga ni prepoznal. Še nikoli kaznovani Tošić sicer od vsega začetka trdi, da ostale pozna, a ropal z njimi ni. Avramović da ga je verjetno »potunkal« zaradi spora okoli nekega dekleta, poleg tega pa mu je bil kolega takrat tudi dolžan nekaj denarja. Kot zagotavlja, sta bila tisti čas v resnici s Selmanom v BiH. Ob vstopu v Bosno so mu v potni list odtisnili datum 17. 8. 2001, izhoda pa niso zabeležili. Na poti sta imela tudi prometno nesrečo, zaradi katere se je znašel celo v novosadski bolnišnici.

Zmeda okoli izvedenstva NFL

Da z ropom nima nič, trdi tudi Filimonović. Na sojenje ga vozijo iz zapora na Dobu, kjer prestaja enotno kazen štirinajstih let in dveh mesecev zapora. Obsojen je bil že zaradi premoženjskih deliktov, droge, nasilništva in tako dalje. Tudi on priznava, da vse soobtožene pozna, kje je bil 21. avgusta 2001, pa se ne spomni. Na vprašanje, zakaj ga je potem Avramović na začetku obremenjeval, ni znal odgovoriti.

Že tako povsem predolg kazenski postopek se še zapleta in podaljšuje. Po predzadnjem naroku je sodnica Vesna Podjed odredila, naj nacionalni forenzični laboratorij (NFL) pregleda Tošićeva zdravniška potrdila iz novosadske bolnišnice. Zajc je bil proti, češ da NFL ne more izdelati izvedenskega mnenja, saj deluje v okviru notranjega ministrstva oziroma policije, ki je v tem istem primeru podala kazensko ovadbo. Predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik se je z obrambo strinjal, a medtem je NFL mnenje že izdelal in ga poslal Podjedovi. Sodnica ga je izločila iz sodnega spisa, a ker se je z nezakonitim dokazom že seznanila, je odvetnik predlagal njeno izločitev. Zdaj je spet na potezi Pogačnik, da bo o tem odločil, zato so glavno obravnavo preložili za nedoločen čas.