Očitno se pri Hondi vendarle pobirajo. Še pred nekaj dirkami Marc Marquez ni premogel drugega kot veliko razočaranja in motocikel, ki ga ni ubogal. A v Assnu, kjer je tradicionalno dirka že od leta 1925 na sporedu ob sobotah (to tradicijo naj bi z nedeljskim terminom prekinili naslednjo sezono), je s korakom nazaj naredil skok naprej. Le da ni bil dovolj velik, da bi mu uspelo ugnati Valentina Rossija. Italijan je bil namreč najhitrejši že na kvalifikacijah, na katerih je sicer prvih deset dirkačev ločevala le dobra desetinka sekunde, nato pa je odlično startal in obranil vodilni položaj, vendar mu to pot ni sledil Jorge Lorenzo, pač pa Marc Marquez.

Čakala sta drug drugega, opazovala, kaj bo storil tekmec, kje so nasprotnikove šibke točke. Nekaj krogov pred koncem je Marquez napadel, a vodstva potem ni dolgo zadržal. Rossi se namreč ni predal, saj je vedel, da se bo vse do konca odvilo v zadnjem krogu v zadnjih ovinkih. In se je res. Marquez je poskušal iti na vse ali nič, a se mu manever ni povsem posrečil. Dirkača sta trčila, pri čemer je Rossija odbilo iz ovinka, ki ga je sekal po pesku, in ciljno črto je prepeljal prvi, Marquez pa je komaj obstal na motociklu in se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Rossi prvič po letu 2009

»Vedel sem, da bo Marc poskušal v zadnjem krogu, takrat je vedno najnevarnejši, zato sem bil pripravljen na njegov napad. Bil sem že v ovinku, ko je zapeljal ob mene, in nisem mogel drugače, kot da zapeljem s steze. Vesel sem te zmage, prišla je v pravem trenutku, predvsem pa tega, da sem bil dober na kvalifikacijah, kajti te so bile moja najšibkejša točka. Od vsega je bilo najpomembnejše, da sem v cilj pripeljal pred Lorenzem, saj sem imel pred to dirko pred njim le eno točko prednosti. Na začetku te dirke sem vozil na vso moč, a se Marca nisem mogel otresti. Dlje ko je trajala dirka, jasneje je postajalo, da sva presneto izenačena. Ko me je prehitel, sem takoj videl, da bi lahko vozil malce hitreje kot on, zato sem malce čakal in napadel v pravem trenutku. In ta malenkost, ta čisto malo večja hitrost, je bila dovolj, da sem mu zaprl pot v zadnji ovinek. Oba pa sva imela tudi kar nekaj sreče, da pri tem trčenju nisva padla,« je po dirki povedal Valentino Rossi, ki je tako od dirke za VN San Marina leta 2009 prvič spet zmagal, potem ko je bil najhitrejši že na kvalifikacijah.

Marc Marquez je imel ob uvrstitvi na drugo mesto mešane občutke. Dirkač Honde je bil z letošnjim motociklom zelo nezadovoljen, zato je za dirko v Assnu izbral lanski okvir, na katerega so namestili letošnji pogonski agregat in letošnje zadnje nihajne vilice. In takoj je bil konkurenčnejši. »Druga zmaga v letošnji sezoni se mi je izmuznila za las. A glede na dosedanje dogajanje sem lahko zelo zadovoljen, da sem se sploh lahko bojeval za zmago. Roko na srce, počutim se, kot da bi zmagal, po vseh težavah in tuhtanju, kaj narediti, sta to drugo mesto in tako tesna dirka z Valentinom pravo olajšanje. Moja napaka je bila, da sem bil pri zadnjem napadu malce predaleč, da bi mi lahko uspelo. Pet točk več ali manj zame v tem trenutku ni tako zelo pomembnih, bolj me veseli, da sem na motociklu spet užival,« je še povedal aktualni svetovni prvak Marc Marquez.

Brez ukrepanja zaradi trčenja

Da zaradi trčenja ni treba ukrepati, je po dirki menilo tudi vodstvo dirke v Assnu, saj nobeden od obeh dirkačev ni pri tem manevru nič pridobil in nič izgubil. Rossi je bil vseskozi pred Marquezom, v tem vrstnem redu sta zapeljala v ovinek in tudi v cilj sta pripeljala v istem vrstnem redu. Če pa bi Rossi slučajno padel, bi Marquez verjetno moral računati tudi na kazen.

Precej daleč od dogajanja na vrhu pa je bil Jorge Lorenzo. To pot je bila njegova glavna naloga, da že na startu dobro spelje in skuša nadoknaditi, kar je zamudil na kvalifikacijah, saj je dirko začel šele osmi. Ta del mu je lepo uspel, v nadaljevanju pa ni mogel držati istega ritma kot Rossi in Marquez, čeprav je vozil precej osamljen in se ni veliko ubadal s tekmeci. Jorge Lorenzo je po dirki povedal: »Pred startom sem vedel, da to pot verjetno ne bom mogel računati na zmago. K sreči sem dobro startal, se na sredini dirke prebil na tretje mesto in nekako našel svoj sprejemljivi ritem. Iz dokaj težkih razmer smo se tako še dobro izmazali in Valentino vseeno ni preveč ušel v skupnem seštevku.« Naslednja dirka bo na sporedu 12. julija na Sachsenringu v Nemčiji.