Pred bližajočim se bankrotom Grčije se je Evropska centralna banka na današnji telefonski konferenci z nacionalnimi centralnimi bankami držav članic odločila, da kljub bližajočemu se bankrotu Grčije, Atenam ne bo prekinila nujne likvidnostne pomoči za njene banke. Za zdaj so se tako izognili kolapsu grškega bančnega sistema.

Grški finančni minister Janis Varufakis se je na morebitno negativno odločitev ECB, o kateri se je špekulirajo že ves dan, ostro odzval. »Kot evropski državljan sem zgrožen, da vodimo takšno razpravo znotraj monetarne unije.« Če bo ECB sprejela odločitev za končanje nujne finančne pomoči Grčiji, bo to po njegovem mnenju pomenilo, da je Evropa spodletela pri njeni odgovornosti, da vzporedno zagotovi demokratični proces in monetarno unijo.« Grška vlada si bo skupaj z ECB prizadevala za ohranitev likvidnosti bank, je napovedal. To dejansko pomeni, da bo Grčija predvidoma še danes uvedla kapitalske kontrole - omejitve dvigov iz bank. S tem ukrepom, ki se še pripravlja, je očitno prepričala ECB, da vendarle odobri nadaljevanje nujne likvidnosti pomoči za banke.

Po napovedi grškega premiera Aleksisa Ciprasa so varčevalci v minulih dveh dneh množično dvigovali svoje prihranke z bankomatov. Ugotovili, so namreč, da je grški bankrot sedaj postal zelo verjetna opcija. Iz računov grških bank naj bi od sobote odtekla vsaj že milijarda evrov.

Francoski premier Manuel Valls je pred odločanjem ECB menil, da banka v danih razmerah ne more kar preprosto zaustaviti nujno likvidnostno pomoč Grčiji.

Medtem se začenja poglabljati tudi politična kriza v Grčiji. Proti Ciprasovemu referendumu o reformnih predlogih upnikov sta v parlamentu glasovali opozicijski stranki Nea Demokratia nekdanjega premiera Antonisa Samarasa in poslanci sredinske stranke To Potami. Voditelja obeh strank, ki bi bili pripravljeni sprejeti predlog upnikov, sta se danes mudila na pogovorih pri predsedniku države Prokopisu Pavlopoulosu.