»Mogoče bom prišel, odvisno od počutja,« je Simon Špilak med tednom videl možnost nastopa na 25. državnem prvenstvu cestnih kolesarjev v nedeljo ob 14. uri (178 km) v Mirni Peči. Vprašanje o nastopu petega kolesarja svetovne lestvice je uganka za milijon dolarjev. Bo najuspešnejši slovenski športnik glede na trenutno veljavo v svetu prišel na prvenstvo deveto uvrščene države na svetovni lestvici, katere visoko mesto je večinoma sam pomagal dvigniti, ali pa ga kot pretekla leta ne bo? A to ne spremeni dejstva, da ima dirka cestnega prvenstva izjemen ugled in spoštovanje. Kot povsod po svetu. Majica državnega prvaka je najbolj čislana majica v vseh državah, posebej vidna leto dni v karavani. Tudi UCI daje državnim prvenstvom poseben pomen.

Ob četrtstoletnici bo prvenstvo že četrtič v Mirni Peči. Razgibana trasa (178 km) je za DP kot nalašč. Na njej lahko uspe kolesarjem širokega spektra specialnosti. To je najbolj nazorno pokazal mojster klasik Borut Božič, ki je na isti trasi slavil v letih 2008 in 2012, obakrat v sprintu manjših skupin. Obakrat dokaj presenetljivo. Prav 34-letni Idrijčan je dokaz, kako nepredvidljiva in po svoje posebna so prvenstva. Ne odločajo le moč, taktika, prodornost in strategija ekipe. Državno prvenstvo ima posebne zakonitosti iz zakulisja. Vedno pomembno vlogo igrajo tihi dogovori in naveze. Predvsem zato, ker so kolesarji tujih klubov po pravilu bolj osamljeni. Da kolesarji v dresu tujih ekip ne bi bili v podrejeni vlogi proti številnejši zasedbi Adrie Mobila in manj udarnim, vendar številnim mladeničem iz Radenske in Save, za ta dan sestavijo tiha partnerstva.

Adria Mobil z Brajkovičem

Na eni strani je torej Adria Mobil s še nekaterimi dolenjskimi zavezniki, kot bi lahko bil Jani Brajkovič. Če bi bila to klasična dirka z enakovrednim številnim zastopstvom, bi bil Marko Kump glavni favorit. Ker pa je to DP, je dolenjski puščici sloves zmagovalca oteževalna okoliščina. Vsem bo na očeh in z njim povezana strategija Boštjana Mervarja nima udarne moči. Tako ima celo več možnosti kdo iz Kumpove sence, kot sta vodonosec Kristjan Fajt ali Primož Roglič. Med drugimi znanimi skupinami sta štajerska naveza (Jure Golčer, Matej Marin, Grega Gazvoda) in idrijsko-primorska druščina s kolesarji Amplatza (Jan Tratnik, Dejan Bajt, Andi Bajc), Božičem, Matejem Mugerlijem in Kristjanom Korenom, edinim slovenskim udeležencem 102. izvedbe Tour de France. Interese bodo deloma zagotovo združili tudi v gorenjski četici (Mezgec, Jure Kocjan, Jan Polanc, Matej Mohorič, Luka Pibernik, Grega Bole).

A tovrstne naveze niso samoumevne. So le teoretične, ki pa lahko odločijo prvenstvo. Kot so jih že. Med dirko državnega prvenstva se (pre)poznajo odnosi med kolesarji, tudi reprezentanti. Tisti, ki se med seboj dobro razumejo, tudi sodelujejo med sabo oziroma se ne napadajo. Zmagujejo tisti z več in boljšimi medosebnimi odnosi, z več empatije. Osamljeni in bolj egoistični jezdeci skoraj po pravilu na državnem prvenstvu potegnejo kratko. Torej med dirko ne gre le za boj za majico prvaka, ampak tudi za osebne odnose.

Drugo poglavje so drugi motivi. Majica prvaka nekaterim lahko prinaša dodatni bonus v pogodbi, tudi v petmestnih številkah. Od leta 2000, ko je prvič majico prvaka v dresu tujega kluba oblekel Andrej Hauptman, je šlo k legionarjem osem naslovov. Kolesarji Adrie Mobila so lani z Matejem Mugerlijem slavili šele po dvanajstih letih. Če izvzamemo neuradni naslov mlajšega člana Blaža Jarca leta 2008 prav v Mirni Peči. Prav primer slednjega je bil precedens, da so na KZS spremenili pravilo in je do prestižne elitne majice članskega prvaka upravičen prvi v cilju ne glede na kategorijo. To pravilo je leta 2013 najbolje unovčil Luka Pibernik, najmlajši prvak doslej pri 19 letih.

Koren bo vozil na Tour de France

Favorita ni mogoče izluščiti niti glede zadnjih uspehov. Tudi pri Špilaku, jeklenem junaku Švice, ne. Cel kup slovenskih kolesarjev se je v zadnjem obdobju izkazal z odlično pripravljenostjo. Za vse je junij eden vrhuncev sezone. Veliko več pozornosti kot prejšnja leta bo namenjene tudi prvenstvu članic (ob 9. uri). Prvenstvo bo zadnji test za Polono Batagelj, ki lovi šesto zaporedno zvezdico, Uršo Pintar, Špelo Kern in kolegice iz absolutno prevladujoče ekipe BTC City Ljubljana. Že v petek se v Ljubljani začenja 26. izvedba ženskega Gira/Giro Rosa. Prvenstvo je tudi zadnja selekcija za uvrstitev v ekipo. Enako kot pri Kristijanu Korenu, ki čaka le še uradno objavo, da bo član ameriške ekipe Cannondale za francoski Tour. Zanj bi imela majica večkratni pomen in večkratno vrednost.