Na desettisoče Slovencev, ki se bodo v prihajajočih tednih odpravili na počitnice na Hrvaško, v druge evropske države, južneje ali še kam dlje, bo verjetno skrbelo tudi, da jim klicanje v domovino in brskanje po spletu ne bo prineslo izjemno visokega računa za mobilno telefonijo.

Navajeni »neomejenega« števila minut klicev in kratkih sporočil ter več kot zadostnega podatkovnega prenosa se lahko hitro spozabijo in v nekaj dneh zapravijo nekaj deset ali celo več sto evrov. Za uporabo storitev mobilne telefonije v tujini jim bodo namreč operaterji zaračunali od 10- do 30-krat več kot za enako storitev v domačem omrežju.

Zaradi neprijetnih izkušenj Evropejcev pri potovanju po drugih evropskih državah so v Bruslju že pred leti omejili tarife mobilnega gostovanja v EU, kar je prineslo bistveno nižje cene klicev, sporočil in podatkovnega prenosa. Toda zunaj tega ukrepa so ostali številni privlačni turistični kraji, kjer pogosto dopustujejo Slovenci, na primer Bosna in Hercegovina (BiH), Črna Gora in Turčija. Tam so cene mobilnih storitev še naprej zasoljene in ponekod dosegajo po več evrov na minuto klica in več deset evrov za pičlih nekaj megabajtov prenesenih podatkov.

Dopustnike na Hrvaškem rešila evrotarifa

Tako imenovano evrotarifo že dve leti poznajo na Hrvaškem, kamor se vsako poletje odpravi velika večina dopustnikov iz Slovenije. Če so ti prej za minuto klica plačevali približno en evro, več deset centov za kratko sporočilo in nekaj evrov za megabajt podatkov, je temu naredil konec hrvaški vstop v EU. Enako kot v drugih evropskih državah so storitve cenovno omejene navzgor: minuta klica v Slovenijo lahko stane največ 23 centov, minuta prejetega klica šest centov, kratko sporočilo 7,3 centa, megabajt prenesenih podatkov pa 24,4 centa.

Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil, ki obvladujejo več kot 90 odstotkov trga, so cene mobilnega gostovanja v EU postavili in držijo na najvišji možni ravni. Tudi drugi slovenski mobilni operaterji se strogo »držijo omejitev«, z izjemo Simobilovega nizkocenovnega operaterja Boba, ki na Hrvaškem že tradicionalno ponuja za nekaj odstotkov nižje cene storitev. Če so veliki večini dopustnikov prihranjeni visoki stroški oziroma ti v povprečju znašajo »zgolj« nekaj evrov, ne moremo enako reči za tiste, ki se odpravijo v države zunaj EU.

Drugi v nemilosti operaterjev

V nemilosti »požrešnih« evropskih operaterjev ostaja desetina Slovencev, ki dopustujejo v Črni gori, BiH, Turčiji in Srbiji. Kot je razvidno iz tabele, so cene storitev astronomske, nekateri slovenski operaterji pa za minuto klica v Turčiji, uveljavljeni turistični deželi, računajo več kot tri evre. Za primerjavo, Telekom pri naročniškem paketu Džabest 2000 za minuto pogovora nad vključeno količino zaračuna dobrih 13 centov.

Na škodo uporabnikom je tudi obračunski interval. Če jim smejo operaterji pri gostovanju v EU zaračunati vsako začeto minuto klica, nadaljnji pogovor pa glede na porabljene sekunde, je v drugih državah drugače. Tudi če klic iz Črne gore traja le nekaj sekund, operater zaračuna polno minuto, enako pa tudi pri nadaljnjem pogovoru.

Kljub temu pri cenovni politiki gostovanja v tujini velja omeniti nekatere pozitivne poteze. V Simobilu, kjer so še lani veljali za enega dražjih operaterjev, so se odločili za znižanje in poenotenje cen. Če so prej njihovi uporabniki pri gostovanju v Črni gori, BiH, Turčiji plačevali različne zneske, je po novem Črna gora izenačena s precej cenejšo BiH, kar pomeni tudi za evro cenejšo minuto klica. Do manjšega znižanja je prišlo tudi v primeru Turčije.

Tarife in opcije za nižji račun

Ker drago gostovanje zunaj držav EU nedvomno odvrača ljudi od uporabe njihovih storitev, so operaterji zanje tudi letos pripravili številne pakete, plačljive opcije in tarife, s katerimi naj bi si zagotovili nižji mesečni račun.

Tako imajo Telekomovi uporabniki do konca septembra na razpolago tri gigabajte mobilnega interneta v omrežju hrvaškega telekoma za ceno slabih enajst evrov na mesec. Za primerjavo, po rednem ceniku bi morali zanje plačati več kot 700 evrov. Na voljo so tudi tri- ali sedemdnevne opcije za gostovanje v državah EU in na Balkanu. Za tridnevno uporabo in 500 enot (minut klicev ali sporočil SMS) s 50 megabajti prenosa bi morali plačati 5,9 evra.

S podobno ponudbo so se v teh dneh odzvali v drugem največjem mobilnem operaterju. V Simobilu so predstavili paket s tremi gigabajti mesečnega prenosa v hrvaškem omrežju sestrskega Vipneta, in sicer za nižjih deset evrov. Hkrati ponujajo tarifo za neskončno klicev, sporočil SMS in prenosa podatkov v EU za tri evre na dan, možne pa so tudi opcije oziroma zakup količin. Simobil za 100 minut klicev ali SMS sporočil v EU zaračuna po devet evrov, za vsakih 100 megabajtov prenosa pa še dodatnih devet evrov.

V Tušmobilu, ki ga je pred kratkim prevzel Telemach, v teh dneh končujejo s trženjem paketa Premium EU. Ta omogoča tisoč enot pri gostovanju v EU, torej tudi na Hrvaškem. Uporabniki morajo pri tem paziti, saj omenjena količina velja za celotno leto. Kljub temu gre za enega najugodnejših paketov na trgu, če ne celo najcenejšega. Za naročnino 14,9 evra na mesec namreč Tušmobil uporabnikom ponuja neomejene količine klicev in sporočil SMS v vsa domača omrežja, pa tudi dva gigabajta prenosa podatkov.

Najcenejše gostovanje na Hrvaškem ponuja Izimobil, in sicer z dalj časa znanim predplačniškim paketom Izi brez meja, ki stane šest evrov. Minuta klica v Slovenijo stane 14 (namesto 23) centov, prejeti klici so brezplačni, največja prednost pa je mobilni internet. Megabajt prenosa podatkov pri tem paketu stane 6,86 centa, kar je skoraj 90 odstotkov ceneje od evrotarife.

Internet in brezplačna komunikacija

Kljub poplavi različnih ponudb, ki omogočajo cenejše gostovanje, bodo tisti spretnejši ubrali drugo pot, s katero si med dopustovanjem zagotovijo brezplačne pogovore.

Potrebujejo pametni telefon in dostop do brezžičnega spletnega omrežja, na primer v hotelu ali kampu. Na aparat si namestijo spletno aplikacijo, kot sta viber ali skype, ki omogoča brezplačna sporočila SMS in MMS ter telefonske pogovore. Komunikacija namesto po mobilnem poteka po spletnem omrežju. Glede na to, da nekateri operaterji v okviru rednih paketov omogočajo prenos podatkov v EU, na primer Simobil (Orto Tripster) in Tušmobil (Premium EU), pa si lahko brezplačno uporabo telekomunikacijskih storitev zagotovijo tudi brez odprtega brezžičnega omrežja.