Pravzaprav je nerazumljivo, zakaj bi se v našem podnebnem pasu tako panično bali komarjev, saj ti pri nas niso okuženi z malarijo, torej niso smrtonosni, temveč samo nadležni. A vsako poletje so trgovine polne najrazličnejših pršil, sveč in naprav, ki naj bi jih odganjale. Morda pa nas trgovci navajajo na misel, da so komarji naš največji sovražnik? Proti komarjem se moramo bojevati z vsemi močmi. Pa ne le proti komarjem, proti vsem insektom, žužkom, pajkom, ščurkom in osam. Na spletu že nekaj let kroži posnetek, ki je vsako poletje med najbolj gledanimi. Na njem je prikazana naravna past za komarje. Ideja je res preprosta: prerežete steklenico, v polovico vlijete vodo, sladkor in kvas, vstavite vrat steklenice v to zmes, vse skupaj zlepite in ovijete v črno krpo. Postavite v temen kot in komarji bodo menda kot nori leteli v past, ker naj bi jih privlačila sladkor in kvas. Pa smo poskusili. Bolj iz radovednosti kot iz nuje. Izdelava je bila zabavna, učinek pa nikakršen. Po enem tednu so se v past ujeli dve muhi in trije komarčki. Preostali so veselo brenčali po sobi. Tako sta do zdaj edini sredstvi, ki sta me res prepričali v boju proti komarjem, dve: mreža na oknih in nad posteljo (to deluje tudi v tropih) ter navaden plastičen loparček.

Podobna past za ose in ščurke

Seveda so spletni »naredi si sam« mojstri iznašli tudi naravne pasti za druge žuželke. Morebiti je med njimi najbolj upravičena past za ose, saj je njihov pik res boleč in v primeru alergije tudi nevaren. Toda pomislite – kako velika je možnost, da v mestu sploh še vidite oso? Past za ose je narejena po podobnem principu kot past za komarje, le da je lovilna tekočina drugačna. Namesto sladkorja in kvasa v steklenico vlijete sadni sok ali kokakolo. Poleg tega pa je treba steklenico od znotraj namazati z oljem, da ujete ose ne bi splezale ven. Za to past žal ne vem, kako deluje, ker so letos na našem vrtu le čmrlji in čebele. Na forumih pa so tudi zapisi, da enaka past deluje za ščurke, le da je najbolje, da jo postavite nekam blizu vode, recimo pod umivalnik. To past si torej zapomnite, če vas bo na počitnicah razočarala hotelska soba ali apartma.

Past za sadne muhe jih privabi še več

So pa poletne žuželke, zaradi katerih se kar precej razburjam – sadne muhe. Ti mali vragi nemudoma najdejo sadje na mizi, tako da so sadne sklede sredi jedilne mize lepe le na fotografijah revij o urejanju stanovanja. Doma pa okoli njih rojijo mušice. Četudi sadje pokrijete z mrežnim pokrovom, še vedno letajo okoli pokrova. Tudi za sadne muhe smo naredili past. Po spletnih navodilih smo v kozarec za kumarice nalili malo kisa, vode, žličko olja in tri žlice marmelade, da je dišalo kot gnilo sadje. Nato smo kozarec prekrili s plastično vrečko, zavezali z elastiko in v vrečko naredili luknjice. Idealno mesto za past je bilo na hladilniku. In na veliko presenečenje je delovalo – sadne muhe so res kot zmešane letele v past. Res pa je, da se je zaradi pasti povečalo število mušic v sobi, ki so poleg mešanice v pasti množično napadale tudi breskve na mizi.