Upniki so Grčiji ponudili novo spodbudo za sklenitev dogovora o reformah. V primeru ugodnega dogovora so pripravljeni Grčiji podaljšati program pomoči vse do novembra. Iz mehanizmov za reševanje bank, ki so bili ustanovljeni na vrhuncu finančne krize v EU, bi utegnili za dodatno pomoč Grčiji nameniti 15 milijard evrov. Nemška kanclerka Angela Merkel to ponudbo opisuje za velikodušno. Grški premier Aleksis Cipras je namreč večkrat v pogajanjih zahteval tudi delni odpis dolgov oziroma pomoč iz evropskih finančnih mehanizmov pomoči članicam, ki so se znašle v denarnih težavah. Toda sedaj grški premier nad ponudbo ni navdušen. »Evropski standardi ne vključujejo izsiljevanja. Ne bomo se pustili izsiljevati. Še naprej se bomo borili za evropska načela,« je dejal. Grška vlada je ponudbo že zavrnila.

Dviganje temperature pred jutrišnjim dnem, ko bi Grčija in upniki morali doseči dogovor za sprostitev zadržanega programa pomoči, se tako nadaljuje. Pred novo dodatno ponudbo upnikov se je grški premier danes v Bruslju sestal s kanclerko Merklovo in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom. Sporočil jima je, da ne razume vztrajanja upnikov pri ostrih varčevalnih ukrepih. Intenzivna pogajanja pred dnevom D se nadaljujejo.

Srečanje z Merklovo in Hollandom sicer ni predstavljal nov krog finančnih ali političnih pogajanj. Ciprasu naj bi kanclerka in francoski predsednik predvsem pojasnila, kaj vse je potrebno storiti do jutrišnjega vrha evropskupine.

Potem, ko Grčija z upniki v minulih dveh dneh ni uspela doseči dogovora o nujnih grških reformah za sprostitev 7,2 milijardi evrov zadržane pomoči, se danes na tehnični ravni s predstavniki evroskupine nadaljujejo pogajanja o upniškem predlogu reform. Grčiji naj bi bilo omogočeno vnesti še manjše popravke, sporočajo evropski diplomati.

Dogovor visi na nitki

Ker so se razhajanja med upniki in Grčijo v zadnjih dneh povečala, morebiten dogovor še vedno visi na precej tanki nitki. Grški finančni minister Janis Varufakis je sicer zatrdil, da bodo storili vse za obstanek Grčije v evroobmočju, a hkrati je poudaril, da so med predlogi upnikov tudi takšne neživljenjske reformne zamisli, pod katere se ne bo podpisal. Posebej je omenil krčenje pokojnin in povečanje davkov v številnih panogah. Varčevalni program, ki se jim ga predlaga, bo po Varufakisovih ocenah namreč uničil grške možnosti za vnovično gospodarsko rast in otežil zmožnosti države za vračanje dolgov.

Jutrišnji sestanek evroskupine bo odločilen za usodo Grčije. Dogovor mora biti dosežen. Atene morajo namreč pred torkom potrditi dogovor v parlamentu, podobne ratifikacijske postopke pa morajo izvesti še v nemškem bundestagu. Sobota je zato ključen dan za dogovor, je na evropskem svetu poudarilo tudi več evropskih voditeljev.

O načrtu B zaenkrat še niso razpravljali. Če bi pogajanja v soboto propadla, bi se nemudoma začeli pogovori za evropske ukrepe ob bližajočem se bankrotu Grčije. Slovaški finančni minister Peter Kazimir sicer pričakuje, da se bodo sobotni pogovori evropskupine z Grčijo zavlekli še na nedeljo.