Na njem je modul za GPS, s pomočjo katerega lahko kdor koli spremlja vašo geolokacijo. Z njim lahko vzpostavite povezavo s spletom in podatke posredujete na strežnike v tujih državah (o tem smo že govorili). In kar je najlepše – vse delo opravite sami. Vi oglaševalcem sporočate, kaj vam je všeč. Vi tujim podjetjem javljate, kaj vas zanima. Vi obveščevalnim službam sporočate svojo lokacijo in vsebino glasovnih klicev in tekstovnih pogovorov.

Pametni telefon ve vse o vas.

Kako torej zavarovati mobilne komunikacije oziroma poskrbeti, da vaš pametni telefon ne bo po nepotrebnem puščal podatkov v eter? Z eno frazo – end to end encryption.

Kratka sporočila (SMS)

Najprej poglejmo kratka sporočila. Popolnoma nezaščitena oblika komunikacije, ki jo je relativno lahko nadzirati. Za vse obstaja aplikacija.

Težava je namreč v tem, da si v času razvoja kratkih sporočil avtorji protokola niti v sanjah niso predstavljali, da bi 140 znakov dolga sporočila uporabljali za dogovarjanje, pogovarjanje in ogovarjanje. Kratka sporočila so bila namreč najprej namenjena javljanju tehničnih podatkov omrežja.

Danes so kratka sporočila večmilijonski posel, hkrati pa zelo hvaležen vir informacij za varnostno-obveščevalne službe.

Zaščitimo jih tako, da namesto klasičnega pošiljanja sporočil SMS na svoj telefon naložimo aplikacijo textsecure (Android) oziroma signal (iOS). Ta nam bo omogočala varno in anonimno pošiljanje sporočil SMS. A pozor! Če hočemo, da so sporočila zares enkriptirana, si bodo morali isto aplikacijo naložiti tudi prejemniki, pošiljanje pa bo potekalo prek podatkovne povezave (gprs ali/in wifi).

Glasovni klici

Podobno je z glasovnimi klici. Zastareli in nezaščiteni protokoli omogočajo prisluškovanje, ki se mu lahko izognete z namestitvijo aplikacije red phone (Android) oziroma signal (iOS). Podobno kot zgoraj opisani aplikaciji za pošiljanje kratkih sporočil tudi zaščita glasovnih klicev poteka prek podatkovnega omrežja in vam omogoča varne klice med uporabniki iste aplikacije.

Ob vzpostavitvi klica bosta oba udeleženca v klicu potrdila identiteto z varnostnim geslom in tako komunicirala prek varne povezave. Slaba stran varnega klica je uporaba podatkovne povezave, ki na določenih mestih ni dostopna, in prepričevanje prijateljev, naj si tudi oni naložijo isto aplikacijo.

Povezave do aplikacij

Red Phone

Signal

TextSecure