Z izidom zadnjih dveh različic, windows 8 in windows 8.1, je podjetje iz Redmonda naletelo na številne kritike, da uporabnikom priljubljeno delovno okolje oziroma namizje spreminjajo v izkušnjo, ki je preveč prilagojena, če ne že preveč podobna izkušnjam na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih. Predvsem funkciji stranske vrstice in začetnega zaslona sta naleteli na neodobravanje številnih uporabnikov, ki svojih računalnikov niso nadgradili z zasloni na dotik. Čeprav morda bolj kozmetični kot resnično očitek okrnjene uporabnosti pa je letel tudi na Microsoftovo odločitev, da iz windows 8 izločijo »začetni« gumb, ki odpira zavihke z naborom naloženih programov.

Če je bilo razočaranje uporabnikov zaradi ukinitve priljubljenega gumba posledica kozmetičnih preferenc ali resnične izgube uporabnosti, je težko reči, gotovo pa je, da je Microsoft, kljub ponosnim obljubam, da bodo v različici 8.1 oknom vrnili izgubljeni gumb, tega vrnil zgolj navidezno, medtem ko je zavihek s programi in mapami, ki je uporabnikom predstavljal neločljiv del gumba, ostal v stari nepriljubljeni obliki zaslona v slogu operacijskih sistemov pametnih naprav.

Windows 10 končno izpolni stare želje

Šele windows 10 zato končno ugodi pritožbam uporabnikov. Pa čeprav tudi tokrat ostaja kompromis. Microsoft se je odločil rešiti dilemo tako, da začetni gumb uporabnika nič več ne pošlje na nov zaslon, temveč tega v obliki zavihka s prilagodljivo velikostjo dvigne iz orodne vrstice. Se pravi, gre za izkušnjo, ki je skoraj identična staremu začetnemu gumbu, le da se v zavihku poleg običajnih ikon za programe nahajajo tudi žive ikone (dinamične ikone, ki prikazujejo vremensko napoved, borzno trgovanje, slike iz foto albumov …) in ikone za aplikacije.

Umestitev nekoč začetnega zaslona v okolje namizja hkrati razkriva eno glavnih novosti windows 10. Če sta 8 in 8.1 pod eno streho združevala dva operacijska sistema, ki sta bila skoraj konkurenčna, je z 10 prišlo do občutnega zbliževanja med namiznimi programi in aplikacijami za pametne naprave. Tako se aplikacije sedaj lahko obnašajo skoraj povsem tako kot programi, kar pomeni, da jih imamo lahko odprte tudi v namizju ter da so lahko na njem tudi v obliki oken, ki jih poljubno premikamo po zaslonu. Tako kot smo navajeni z vsemi namiznimi programi in mapami.

Okolje prilagojeno napravi

Integracija obeh različic operacijskih sistemov deluje tudi v drugo smer. Operacijski sistem bo namreč prilagodljiv glede na napravo, na kateri se nahaja, in vmesniško orodje. Kdor bo uporabljal napravo z miško in tipkovnico, bo verjetno raje uporabljal namizje. Kdor bo z naprave z zaslonom na dotik odklopil tako miško kot tipkovnico, pa bo imel verjetno boljšo uporabniško izkušnjo, če operacijski sistem preklopi na tablično okolje.

Poleg naštetega windows 10 prinašajo tudi boljšo povezljivost z drugimi Microsoftovimi napravami. Zanimiva je predvsem zmožnost igranja video iger s pomočjo prenosa (streama) z igralne konzole Xbox One v istem lokalnem omrežju. Prvič se bo na namiznih računalnikih z okni pojavila tudi funkcija, ki je sicer bolj znana uporabnikom pametnih telefonov. Gre za osebno asistentko Cortano, ki je Microsoftova različica Applove Siri in Googlovega OK Google. Cortana bo delovala kot iskalna vrstica, a bo ob primerni strojni opremi sprejemala tudi zvočne ukaze za iskanje in zaganjanje programov. Ljubitelji video iger Hallo, kjer se Cortana pojavlja v obliki osebne pomočnice z izredno razvito umetno inteligenco, bodo v njej naleteli na zabaven moment zbliževanja fantazijske prihodnosti in realnega sveta, Microsoft pa si z njo obeta predvsem okrepiti število uporabnikov njihovega iskalnika Bing, ki Cortano poganja.