Poslovni imperij družine Janković, ki se že leta spopada z blokadami računov, izvršbami in rubežem premoženja, je doletel še en udarec financerjev.

Vrsti upnikov, ki od skupine Electa že dolgo časa neuspešno terjajo na milijone evrov, se je pridružila tudi Zveza bank iz Celovca. Po naših informacijah je sodišče ugodilo njeni izvršbi v višini skoraj 440.000 evrov, zamejski banki pa dovolilo vpis na premoženju Electe. Med drugim ji je »zamrznilo« nekatere finančne naložbe.

Za enako potezo so se pred njo odločali Deželna banka Slovenije (DBS), Banka Koper, skupina Hypo, več deset manjših dobaviteljev in ne nazadnje Republika Slovenija oziroma finančna uprava (Furs). Slednja tako od podjetij Jankovićevih kot od obeh lastnikov Damijana in Jureta Jankovića zahteva plačilo visokih neporavnanih davčnih dolgov, ki jim ti oporekajo.

Vsa znamenja insolventnosti

Čeprav podjetja iz skupine Electa ne ustvarjajo praktično nobenih prihodkov, hkrati pa že leta izpolnjujejo več zakonskih pogojev za insolventnost, jih njihov prvi mož Damijan Janković še naprej rešuje pred bankrotom.

Tako ima Electa Inženiring, osrednja družba skupine, vnovič več obveznosti kot sredstev. Konec lanskega leta je imela Electa za 338.000 evrov negativnega kapitala, s čimer je izpolnjevala enega od pogojev za razglasitev insolventnosti. V istem položaju je bila v letih 2012 in 2013, vendar je negativni kapital odpravila z računovodskim manevrom. Prišlo je do prevrednotenja premoženja Electe navzgor. Kljub vsemu ostajajo druga znamenja insolventnosti. Pretekle izgube presegajo polovico osnovnega kapitala, njen edini preostali račun pa je blokiran vse od januarja 2011.

Electa, prek katere je družina Janković vodila gradbene posle, je lani ustvarila manj kot 39.000 evrov čistih prihodkov od prodaje. Ob tem je imela še za pol milijona evrov drugih prihodkov. Prek katerih bančnih računov trenutno posluje Electa, ni znano.

Izguba ključnega premoženja

Nič bolje ne kaže preostalima družbama skupine Electa: Electa Holding in Electa Naložbe. Prva predstavlja krovno družbo, druga pa je bila lastnica zemljišč na Ljubljanskem barju, na katerih so hoteli za izbranega kupca postaviti Vrtno mesto Sibirija. Njeno usodo je že leta 2013 zapečatil Hypo, ki ji je zemljišča odvzel in sedaj išče kupca zanje. Pred kratkim je še nekoliko znižal ceno za 5,4 hektarja zemljišč, s 15,3 na 13,8 milijona evrov (brez DDV).

Čeprav je Electa Naložbe že pred časom izgubila svoje ključno premoženje, ga v knjigah še naprej prikazuje kot sredstvo družbe, in sicer v višini kar 24,5 milijona evrov. S temi zemljišči so povezani tudi visoki presežki iz prevrednotenja, tako da ima Electa Naložbe na papirju za kar 7,3 milijona evrov kapitalskega presežka. Kot je znano, skuša Furs od te družbe izterjati 6,5 milijona evrov neplačanega davka, saj naj bi se neupravičeno izognila plačilu DDV. Na odločbo se je sicer Damijan Janković pritožil.

Skupini Electa povzročajo preglavice tudi drugi upniki. DBS je nedavno odvzela Electi Naložbam tri četrtine hektarja velika zemljišča na obali v Ankaranu. Za 780.000 evrov jih je kupila na dražbi, od skupine Electe pa še naprej terja več milijonov evrov. Oktobra lani je v stečaju končala družba KLM Naložbe, ki je bila v večinski lasti Zorana Jankovića. Direktor Damijan Janković jo je tja poslal šele po prodaji delnic Mercatorja, čeprav je imela že pred tem več dolgov od premoženja.

Za komentar o poslovanju družb iz skupine Electa in o tem, zakaj (še) ni razglasil njihove insolventnost, smo se skušali obrniti na Damijana Jankovića, a brez uspeha.