Vrhunski športniki naj bi bili vzor družbi. Predstavljali naj bi zgled, kako se zdravo živi. Nobenega alkohola, drog ali nezdrave prehrane. A realnost je drugačna. Tudi športniki radi pregloboko pogledajo v kozarec, jedo pice in hamburgerje, nobenih zadržkov nimajo niti pred drogami. Prvi med enakimi je kanadski hokejist Jarret Stoll.

Kokain v torbi

Zgodba je poznana že nekaj časa. Sedemnajstega aprila letos je Stoll odšel na klubsko zabavo v Las Vegas, kjer so pri Los Angeles Kings podelili priznanja najboljšim igralcem v sezoni. Resda slovesnost ni bila tako bučna kot v preteklih letih, saj se kralji niso uvrstili v končnico, toda vzdušje je bilo še vedno precej sproščeno. Vse se je dogajalo v znanem hotelu MGM. Po uradnem delu se je družba želela preseliti k hotelskemu bazenu, nakar se je zapletlo. Varnostnik pri vhodu v bazen je pregledal Stollovo torbo, kjer je odkril več vrečk, v eni je bilo tudi 3,3 grama kokaina. Ko je na kraj dogodka prišla policija, je Jarret Stoll takoj priznal prekršek.

A kar se zgodi v Vegasu, očitno ne ostane vedno v Vegasu. Kanadskemu hokejistu grozi celo zapor. Po najstrožjem scenariju naj bi ga doletela štiriletna kazen, toda ameriška javnost pričakuje milejšo obsodbo. »Upam, da bo kazen poštena,« se je oglasil Stollov zagovornik David Chesnoff. Najverjetneje bo prejel pogojno kazen z veliko družbenokoristnega dela. Po aretaciji se je Stoll znašel tudi v disciplinskem postopku lige NHL. V najmočnejši hokejski ligi imajo za takšne primere pripravljen poseben vedenjski program, ki ga morajo obiskovati vsi tovrstni grešniki.

Pred sodnikom za prekrške se mora Stoll zglasiti 1. julija, torej ravno na dan, ko bo postal prost igralec v ligi NHL. Nadaljevanje kariere je pod vprašajem. Oglasil se je tudi komisar lige Bill Daly, a konkretnega odgovora ni dal. »Zavedamo se resnosti novice, toda podrobnejših izjav ne mislimo dajati,« je povedal Daly. Četudi bo sodba za Stolla ugodna in bi se izognil zaporni kazni, mu še vedno grozi morebitni suspenz lige NHL. V vsakem primeru je skoraj gotovo, da mu LA Kings nove pogodbe ne bodo ponudili. V zadnji sezoni je Stoll sicer dal šest golov in prispeval enajst asistenc. Član kraljev je bil od sezone 2008/09. Skupaj z najboljšim slovenskim hokejistom Anžetom Kopitarjem se je v letih 2012 in 2014 veselil Stanleyjevega pokala za naslov prvaka lige NHL. Pred prihodom v Los Angeles je pet sezon igral za Edmonton.

Branilca aretirali zaradi družinskega nasilja

Toda v zadnji sezoni so imeli kralji še en sporen primer. Branilec Slava Vojnov je bil jeseni aretiran zaradi družinskega nasilja. Pridržali so ga na urgenci v bližini Los Angelesa, kamor je pripeljal poškodovano partnerico, zdravniki pa so ugotovili, da ji je poškodbe zadal ravno Vojnov. Oba primera sta očrnila dvakratne prvake NHL, zato se je generalni direktor LA Kings Dean Lombardi odločil za ukrepanje. Za pomoč bo prosil različne organizacije, ki se ukvarjajo s preprečevanjem nasilja, da predavajo hokejistom LA Kings. »V zadnjem obdobju smo zapostavili izobraževanje naših igralcev,« je rekel Dean Lombardi. »Ogromno časa smo porabili za to, da smo jih učili igranja hokeja, kako se morajo prehranjevati in drugih stvari o športu, toda pozabili smo poskrbeti, da bi igralci vedeli, kako se vesti. Dojeti morajo pomembno razliko med tem, kaj je prav in kaj narobe. Vsak športnik se mora zavedati, da ni samo neki posameznik, ampak pomemben član skupnosti, ki ga mnogi spremljajo.«

Kot vzorčni primer je Lombardi navedel nekdanjega trenerja ameriškega nogometa Billa Walsha. Poudaril je, da je Walsh vseskozi učil svoje moštvo San Francisco 49ers, kako se mora obnašati zunaj igrišča, in opozarjal na problematiko družinskega nasilja. »Tudi zato je bilo njegovo moštvo v 80. letih tako uspešno. Ni bilo naključje, da je San Francisco takrat osvojil tri lovorike,« je rekel Lombardi. »Zdaj bodo strokovnjaki prišli še v naš klub. Njihova predavanja zanimajo tudi mene. Vsi se moramo na tem področju dodatno izobraziti,« je dodal generalni direktor kraljev, ki pa v zadnjih letih ni imel težav z vsaj enim hokejistom. Slovencem Anžetom Kopitarjem.