Festival pohodništva se sklada s trajnostnim načinom življenja domačinov, ki svoj svet od nekdaj delijo z obiskovalci. Uradno so ga odprli s sinočnjim strokovnim posvetom na temo vključevanja planinskih koč v turizem in gorniškim večerom v Termah Snovik, kamor so v goste povabili tudi trikratnega dobitnika zlatega cepina, kamniškega alpinista Marka Prezlja.

Kamniško-Savinjske Alpe omogočajo celo paleto različnih možnosti za planinarjenje, organizatorji festivala pa izpostavljajo tudi Veliko planino kot najstarejšo in največjo pašno planino v Sloveniji, reke Kamniško Bistrico, Kokro, Savinjo s svojimi izviri, slap Rinka, izvire mineralnih voda, Planšarsko jezero, Sneženo in ostale jame, kar si bodo lahko pohodniki ta teden ogledali tudi na organiziranih pohodih. Reka Kamniška Bistrica je v svojem zgornjem toku ena najčistejših v Sloveniji. To s pridom izkoriščajo ribiči za športni ribolov z umetno muho, ki ga bodo v času Pohodniškega festivala vsem zainteresiranim tudi teoretično in praktično predstavili.

Organizatorji so ves teden zapolnili z različnimi pohodi in izleti, tudi koncerti in delavnicami, posebej živahno pa bo na Veliki planini, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali prikaz sirjenja po starem in izdelavo trniča. Slan, hruškast in s pisavami okrašeni trdi sir so izdelovali pastirji in ga ob povratku v dolino podarjali svojim izvoljenkam. Obiskovalci bodo lahko obiskali tudi jamo Vetrnico, se v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok dodatno poučili o alpskih rastlinah, se razgibali po edinstvenem pastirskem naselju, zvečer pa še zaplesali na zabavi pri Domžalskem domu na Mali planini.

V času festivala bodo planinske koče ponujale tudi divjačinski firštov golaž, eno od jedi z izbora Okusi Kamnika. Jed izhaja iz časov, ko so bili gozdovi doline Kamniške Bistrice pomembno lovišče deželnih knezov in avstrijskih cesarjev, spomin na obisk avstrijskega nadvojvode Karla II. leta 1564 pa ohranja kraj, imenovan pri firštovi mizi. Na tem mestu bodo v času festivala pripravili tudi otvoritev postavitve replike tako imenovane firštove mize in degustacijo omenjene jedi.