Po neuradnih podatkih sta med ovadenimi župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah Darko Fras in direktor občinske uprave Srečko Aleksander Padovnik.

»Osumljenca naj bi poleti 2014 zlorabila svoj položaj v postopku javnega naročanja izvedbe avtobusnih prevozov šolskih otrok. V razpisno dokumentacijo naj bi vpisala merilo za izbiro ponudnika, ki je neprimerno za dejavnost avtobusnih prevozov oziroma za katero sta vedela, da jo izpolnjuje 'favorizirani' ponudnik, ki je bil nato izbran na razpisu,« je včeraj sporočil Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor.

Predkazenski postopek je ugotovil, da naj bi osumljenca nezakonito odprla ponudbeno ovojnico konkurenčnega ponudnika in se na tak način seznanila z njeno vsebino. Ker naj bi ta prevoznik ponudil bistveno nižjo ceno za prevoz otrok, naj bi občinarja to informacijo sporočila favoriziranemu ponudniku. Ta naj bi nato – po prepričanju kriminalistov – spremenil svojo ponudbo, ustrezno znižal ceno in si s tem zagotovil občinski posel. Protipravna premoženjska korist po oceni kriminalistov znaša 179.550 evrov.

Po uradnem odpiranju ponudb naj bi eden od osumljencev zamenjal del ponudbene dokumentacije in korespondence dopisovanja, kasneje pa naj bi neupravičeno odpiranje ponudb in zlorabo uradnega položaja skušal prikriti še s ponarejanjem uradnih listin, je sporočil Šadl.

Župan Fras je bil o ovadbi seznanjen danes iz medijev, zato njenih podrobnosti ne pozna. »Mi je pa znano, da je bila prijava in da so kriminalisti to preiskovali,« je včeraj povedal za Slovensko tiskovno agencijo.

Glede lanskega razpisa za izvajalca avtobusnih prevozov otrok v njihovi občini je Fras dejal, da je postopke vodila občinska uprava, sam pa da te pristojnosti ni imel. »Direktor uprave, ki je vodil postopke, mi je zagotovil, da so bili postopki zakoniti,« je dejal. »Prijava je bila podana s strani neizbranega ponudnika, ki pa se na postopek ni pritožil. Zato mislim, da gre za krivo ovadbo neizbranih ponudnikov na razpisu,« je dodal župan.