Matjaž Rakovec prihodnji torek na redni skupščini Hokejske zveze Slovenije (HZS) zagotovo ne bo izgubil predsedniškega mesta. Potencialni kandidat za novega šefa krovne hokejske organizacije Mitja Terče ni zbral večinske podpore klubov, zato se po naših informacijah sploh ni odločil za vložitev kandidature. Čeprav je položaj slovenskega hokeja dokazljivo vse slabši, domači funkcionarji glede na odzive s terena očitno niso pripravljeni na svež veter v panogi. Prihajajoča skupščina bo tako minila brez vsakršnih pretresov.

Jesenice nenadno odrekle podporo

Zgodba o menjavi vodstva v hokejski zvezi je stara nekaj mesecev, ko se je mladi gospodarstvenik in direktor podjetja Elektro Celje Energija Mitja Terče začel resno ogrevati za najvišji položaj v slovenskem hokeju. Večkrat se je sestal s klubi in prisluhnil njihovim težavam. Kritični pogled na hokejsko problematiko je strnil na 35 tipkanih straneh in ga predstavil sogovornikom, ko je iskal širšo podporo. O njegovih ambicijah v povezavi z vodenjem hokejske zveze so bili seznanjeni zgolj najvišji predstavniki klubov, saj se je pred uradno odločitvijo o kandidaturi načrtno izogibal medijskim nastopom. Največje zaveznike je že zelo kmalu našel v HK Celje, HDK Maribor, HK Slavija Junior in HDD Bled, ki so mu na podlagi pooblastil že vnaprej zagotovili glasove v morebitni tekmi za najvišji položaj.

Terče je bil zanimiv tudi za nekatere druge klube. Največ stikov je spletel z državnimi prvaki z Jesenic. Predsednik gorenjskih hokejistov Anže Pogačar je s Terčetom tesneje sodeloval pri ustvarjanju nove hokejske strategije in mu z lastnim podpisom že pred časom jamčil podporo. Tik pred zdajci je prestopil na Rakovčevo stran z izgovorom, da je tako odločil upravni odbor kluba. Morda se v ozadju skriva globlja zgodba, vsekakor pa ni dvoma, da je Terče preveč zaupal napačnim ljudem. Mimogrede, tudi za Anžeta Pogačarja je bilo že rezervirano pomembno mesto znotraj hokejske zveze, a je priložnost izpustil iz rok. Zanimivo je predvsem, kako močno se njegovi zadnji nastopi v javnosti razlikujejo od vsebine, ki jo je znancem pripovedoval v neformalnih pogovorih.

Številne možnosti so preračunavali tudi v mladinskih centrih Olimpije in Jesenic, a sprememb nazadnje niso podprli. Klubi so Terčetu očitali sporne ljudi iz ozadja, ki naj bi želeli prevzeti hokejsko zvezo zaradi drugih motivov. Predvsem po koncu svetovnega prvenstva skupine A na Češkem so Terčeta tudi mediji povezovali z nekdanjim predsednikom hokejske zveze Ernestom Aljančičem, a sta oba odločno zanikala medsebojno sodelovanje. Ni nepomembno, da je Aljančič za Terčeta prvič slišal šele aprila na turnirju reprezentanc do 18 let v Mariboru, osebno pa sta se spoznala na majskem šampionatu v Ostravi, kar je bil povod, da so se v javnosti začele pojavljati preveč napihnjene in neresnične zgodbe o dogajanju v prostoru VIP.

Kako do boljših razmer, ni jasno

Mitja Terče se v tako zapletenem hokejskem klobčiču ne želi več izpostavljati. Odhaja razočaran, saj je tekmo za predsedniško mesto predal še pred začetkom finala. Panoga je tudi zaradi notranjih nesoglasij in različnih interesov izgubila človeka, ki je bil kot eden redkih gospodarstvenikov pripravljen pomagati. Prihodnost slovenskega hokeja tako ostaja v rokah Matjaža Rakovca, ki bo drugi mandat v vrhu hokejske zveze sklenil čez tri leta. Dobro je vedeti, da dosedanji trendi kažejo slabšo podobo hokeja kot ob Rakovčevem prihodu. Panoga je doživela padec v ključnih reprezentančnih selekcijah, hokejistov v resnih starostnih kategorijah je vse manj, zanimanje za hokej pa je padlo skorajda že na ljubiteljsko raven. Klubska scena je razred zase, saj je obsojena na boj za preživetje. Olimpija se rešuje s prisilno poravnavo, Jesenicam nič ne koristi osvojeni državni naslov, klubi pa zaradi nezmožnosti financiranja odhajajo iz drugoligaške lige INL, ki so jo v pisarni zveze toplo priporočili vsem klubom. HZS je alternativo našla v državnem prvenstvu, kamor zdaj vabijo hrvaške klube.

Kako bo hokejska zveza z dosedanjim načinom dela poskrbela za boljše razmere v panogi, ni jasno. Rakovec že nekaj mesecev napoveduje gradnjo hokejskega centra v Grosupljem, a se pri tem projektu pojavlja ogromno odprtih vprašanj. Med drugim predvsem glede finančne konstrukcije, saj je HZS že več let v milijonskem dolgu. Vsekakor bo zanimivo prebrati strateški dokument na področju razvoja domačega hokeja, ki ga namerava zveza premierno predstaviti prihodnji teden. Čeprav je bilo rečeno, da bo pri pripravi bele knjige sodelovala skupina strokovnjakov, vsebino večinoma samostojno ureja Rok Snoj iz Slavije. Zaloški klub je s tem le utrdil sloves enega največjih zaveznikov sedanjega vodstva v HZS.