Da se bo v Dallasu v ameriški zvezni državi Teksas rojeni fant s polnim imenom Jordan Alexander Spieth ukvarjal s športom, je bilo jasno že po genih staršev: oče Shawn je bil v univerzitetnih časih igralec bejzbola, mama Chris pa košarkarica. Žogico za golf je začel udarjati že pri štirih letih, kasneje se je z mlajšim bratom Stevenom (zdaj je košarkar na univerzi Brown) in prijatelji ukvarjal z različnimi športi, nato pa se je odločil za golf. Potem ko je v letih 2009 in 2011 dvakrat zmagal na mladinskem odprtem prvenstvu ZDA in s tem izenačil dosežek rojaka Tigerja Woodsa, se je – po igranju za univerzo v Teksasu – leta 2012 preselil med profesionalce.

»Mislim, da lahko postane super igralec,« je takrat ocenil Tiger Woods, ki sicer nerad govori o tekmecih. Jordanovi uspehi so se vrstili kot po tekočem traku, dokončno pa je »eksplodiral« letos. Najprej je aprila zmagal na mastersu v Augusti (postal je drugi najmlajši zmagovalec v zgodovini mastersa), oblekel legendarni zeleni suknjič, bančni račun odebelil za 1,8 milijona dolarjev in se prebil na drugo mesto na svetovni lestvici. Dobra dva meseca kasneje je dobil še US Open, drugi letošnji turnir iz serije major, na igrišču Chambers Bay pri Seattlu, in postal najmlajši zmagovalec po Bobbyju Jonesu v letu 1923. Znova je s seznama rekorderjev izrinil Woodsa: ta je bil leta 2002 zadnji, ki je v istem letu osvojil masters in US Open.

Za Spiethove uspehe je najzaslužnejši trener, v Avstraliji rojeni 41-letni Cameron McCormick. Ko je bil Jordan star 12 let, ga je oče pripeljal na učne ure golfa k McCormicku v Dallas. »Igralec in trener morata najti pravo ravnotežje med znanjem in potrebnimi izboljšavami, kar pa je težko. A Jordan zna dobro oceniti, kaj je prav in kaj ne. Navsezadnje ni pomembno, kaj jaz želim, ampak kaj si on želi in da je prepričan, da je tega sposoben in da mu bodo izboljšave koristile,« pravi Cameron McCormick. Tudi Spieth, ki rad lovi ribe, gleda tekme ameriškega nogometa v živo ali na televiziji, njegova sanjska počitniška destinacija pa so Bahami, z izbranimi besedami govori o trenerju: »Ključ najinega uspeha je popolno medsebojno zaupanje, ki sva ga ustvarila skozi dolgoletno sodelovanje. Ko kar koli slabega opazim v svoji igri, mu povem in vem, da bo našel rešitev. Pri trenerju sta mi všeč še dve stvari: da mi pušča zelo veliko manevrskega prostora za samonapredek in da precej več posluša, kot govori.«

Poleg športnih uspehov je Spieth znan tudi po dobrodelnih dejavnostih. Takšna njegova usmeritev ne izhaja le iz dejstva, da je z bratom Stevenom obiskoval katoliško šolo St. Monica in nato leta 2011 uspešno končal tudi jezuitsko smer, ampak tudi zaradi bolezni, ki je prizadela njegovo mlajšo sestro Ellie. Ta se je rodila z nevrološko motnjo kot otrok s posebnimi potrebami, zato je Jordan ustanovil poseben dobrodelni sklad, ki nosi njegovo ime, namenjen pa je prav takšnim otrokom, kot je zdaj 13-letna Ellie, otrokom iz vojaških družin in mladim golfistom. »Verjetno se sliši čudno, a Ellie je najboljša stvar, ki se je lahko zgodila naši družini,« poudarja Jordan, ki živi le nekaj kilometrov od doma, kjer je odraščal, zato lahko pogosto obišče Ellie.

Da je tako v zasebnem kot športnem življenju zelo zabaven, je že večkrat dokazal. S svojim smislom za humor in odkritosrčnostjo je lani navdušil tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo, ko je ta v Beli hiši priredil sprejem za udeležence predsedniškega pokala v golfu. Spieth se ga je udeležil skupaj s srčno izbranko Annie Verret, s katero sta v zvezi že iz srednješolskih let. Barack Obama je med vsemi udeleženci najprej pristopil k najmlajšemu Jordanu, le nekaj trenutkov kasneje se je začel smejati. Nato je pojasnil razlog za svojo dobro voljo: »Jordan mi je povedal, da je obleka, ki jo tokrat nosi, prva, ki si jo je kupil v življenju. Glede na njegovo mladost sem mu v šali dejal, da mora varnostnikom najprej pokazati osebni dokument, da dokaže polnoletnost, če želi na sprejemu dobiti alkoholno pijačo.«