Največji padec so doživele delnice največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja, ki bo do nadaljnjega ostal v državnih rokah. Delnice so končale za več kot 12 odstotkov nižje kot minuli petek, s tem pa trgovanje sklenile pri nekaj več kot 87 evrih. Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven je sicer razočaran, ker se s Slovenskim državnim holdingom (SDH) ni uspel dogovoriti o dodatnih pogojih, povezanih s prodajo hčerinske družbe One v Makedoniji, ki naj bi vnašala dodatno negotovost. Ne glede na to puščajo odprta vrata za možnost sklenitve posla, saj je sklad kljub vsemu izrazil interes za nakup večinskega deleža.

Včeraj je v javnost prišla informacija, da je makedonski varuh konkurence odločil, da se lahko Telekomov One in Vip Telekoma Austria združita, vendar pod pogojem, da Telekom Austria po umiku Telekoma Slovenije na trg pusti nove ponudnike telekomunikacijskih storitev, torej tiste mobilne virtualne operaterje, ki nimajo lastne infrastrukture. S tem bi se lahko Telekomova makedonska zgodba končala.

Soglasje makedonskega varuha konkurence je bil sicer največji »uradni« razlog, da je sklad postavil dodatne pogoje za nakup slovenskega operaterja, saj če soglasja ne bi bilo, bi bila ponujena cena za deset evrov nižja. Vprašanje za lastnike Telekoma Slovenije v tem trenutku je, kako in kje bo sklad Cinven pridobil sredstva za nakup operaterja. Zaradi težav Grčije so se zahtevane donosnosti in pribitki na obvezniških trgih v zadnjem času precej povečali, to pa bi utegnilo otežiti izdajo milijardnega paketa obveznic, ki ga Cinven namerava izdati za nakup Telekoma Slovenije.