Odločitev je že vzbudila pozornost, saj gre za znano kulturno delavko, ki pa je tudi podjetnica in se ukvarja s promocijo kulture in različnimi projekti prek Puhart s.p. Nekatere registrirane dejavnosti podjetja so enake tistim, ki jih izvaja tudi knjižnica, kjer je zaposlena. Prav tako pa smo v uredništvo prejeli tudi seznam drugih kršitev razpisa, zaradi katerih ne bi smela biti izbrana: nima delovnih izkušenj na podobnih delovnih mestih in nima zahtevane izobrazbe humanistične oziroma družboslovne smeri, kot terjajo pogoji, saj je po izobrazbi diplomirana organizatorka dela – ta študij pa ne sodi med zahtevane smeri v razpisu. Kranjska knjižnica dobi okoli 2 milijona proračunskih sredstev na leto in sodi med najmodernejše v Sloveniji.

Najboljša z vsemi pogoji

Smiljana Vončina Slavec vodi svet zavoda, ki je potrdil Petro Puhar Kejžar kot najboljšo po razgovoru z vsemi kandidati: »Zavračam očitke o neizpolnjevanju pogojev, ker smo vse preverili in tu ni nobenih ovir. Prav tako jo podpirajo sodelavci v knjižnici. V preteklosti smo bili kot svet zavoda soočeni tudi s težavami v knjižnici in porušenimi medsebojnimi odnosi, a javni razpis je potekal zakonito in našo odločitev mora potrditi še mestni svet in tudi občine, v katerih so enote knjižnice,« je povedala predsednica, ki je na minulih lokalnih volitvah kandidirala na listi stranke župana Boštjana Trilarja Več za Kranj: »Sem simpatizerka stranke, nisem članica, res sem kandidirala. V svet zavoda pa sem bila predlagana še v prejšnjem mandatu, ko sem bila svetnica Liste Hermine Krt,« je še pojasnila in dodala, da je seznanjena z okoliščino, ki Petri Puhar Kejžar lahko olajša imenovanje za direktorico knjižnice.

Če se namreč mestni svet v Kranju v 60 dneh ne izjasni o predlagani kandidatki za direktorico, je lahko imenovana brez odločanja politike. Kot smo izvedeli od odgovorne za stike z javnostjo na kranjski občini, mestni svet ne bo zasedal do septembra, in to pomeni, da politika o Petri Puhar Kejžar ne bo odločala. V kratki anketi med nekaterimi svetniki smo dobili dokaj enoten odziv: začudenje nad potekom razpisa in dvom, ali ne bo morda potrebna ob tako pomembnem imenovanju celo izredna seja mestnega sveta.

Ima podporo zaposlenih

Petra Puhar Kejžar je seznanjena z izidom razpisa in prepričana, da je njena kandidatura dobra in povsem zakonita. Zavrnila je očitke, ki se pojavljajo, in poudarila, da ima zelo široko podporo zaposlenih. Prepričana je, da lahko knjižnico dobro vodi in da pri tem tudi njeno dosedanje delo ni nobena ovira. Petra Puhar Kejžar izhaja iz družine izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja, ki ga je s posebnim celoletnim projektom predstavljala slovenski javnosti, povezana pa je tudi z likovno umetnostjo, ker je njen brat Zmago priznani kranjski slikar. Za odziv na razpis smo zaprosili tudi direktorja knjižnice Viljema Lebana: »Knjižnica, ki jo vodim deset let, je zelo uspešna in izstopa v vseh pogledih. Verjetno so me zato zamenjali.«

Če bo obveljalo, da svetniki čez poletje ne bodo imeli seje, bo imenovanje nove direktorice lahko minilo brez vpletanja politike. Ali je to »scenarij« tistih, ki so kandidatko na ta način skušali peljati čez čer lokalne politične scene, bo pokazal odziv političnih strank v mestnem svetu. Kot je znano, namreč Boštjan Trilar Kranj že od marca vodi brez koalicije, a ima v mestnem svetu šibko večino.