Pojoče kitare, ustne harmonike, značilni ritmi in močni moški vokali so zapolnili park okrog gradu Kodeljevo. Popoldansko posedanje ob pijači in jedači se je počasi prevešalo v koncertno vzdušje, ki je pritegnilo vedno več poslušalcev, dokler se vrt pred gradom ni skoraj povsem napolnil. Nekateri so se zvijali ob energičnih nastopih domačih zasedb, ki so navdušile z mešanico avtorskih in prirejenih komadov, drugi so sede pod krošnjami dreves druženje popestrili z zvoki žive glasbe, spet tretji pa so nestrpno čakali, da se v dolgi vrsti končno prebijejo do točilnega pulta in se okrepčajo po vročem dnevu. Skratka, res prijeten poletni bluesovski večer.

»Za Kodeljevo smo se odločili zaradi odličnega ambienta in ker je v coni dveh zelenih površin, kar pomeni, da v bližini ni stanovalcev, ki bi jih motili. Ponuja dovolj prostora za vse, ki želijo priti pogledat in uživat v glasbi,« je razložil organizator Jaka Jarc, ki je bil hkrati še v vlogi zvočnega tehnika, na koncu pa je tudi sam stopil na oder kot pevec Jarc Gregorin tria. »V Ljubljani in Sloveniji je ogromno bluesovske scene, ki pa v klubih ne pride vedno na vrsto,« je razlog za bluesovski večer strnil Jarc in dodal, da Kamnik sicer ima odličen bluesovski festival, prestolnica pa česa takšnega za to zvrst glasbe ne premore.

Letos le en večer, naslednje leto upajo na več

Zato je povabil še dva domača predstavnika scene, trenutno enega najbolj vročih slovenskih mladih bendov Prismojeni profesorji bluesa, ki so z značilno divjim nastopom znova navdušili in na noge dvignili največ ljudi, ter izkušene glasbene mačke Živel je mož. »Poudarek je na avtorski glasbi in čim manj priredbah,« je dodal sogovornik. Letos poleti zaradi pomanjkanja sredstev na žalost ne moremo več pričakovati podobnih dogodkov, pozimi pa bomo blues morda lahko poslušali v grajski dvorani. »Na srečo nas je sponzorsko podprlo podjetje Förch, drugače ne bi mogli izvesti niti tega večera, ki se je izkazal kot uspešen test za v prihodnje. Za drugo leto pa bomo skušali dobiti še nekoliko več sredstev in junija narediti več glasbenih večerov.«

Blues tako pri nas kot v svetovnem merilu doživlja vsaj delni preporod in znova privablja množice poslušalcev, zato je spodbudno, da je končno nekoliko več posluha dobil tudi v Ljubljani. »Težko je še govoriti o velikem povratku bluesa, a obisk na koncertih se je po svetu povečal kar za dva- do trikrat,« opaža Jarc. Pravi, da interes za to glasbeno zvrst pri nas obstaja že ves čas in da ne ve, zakaj ne dobi več pozornosti javnosti. A tudi tukaj je viden podoben porast v obisku. »Mogoče ker gre za urbano, specifično vrsto glasbe, ki je že po svoji naravi komunikativna. Namenjena je ljudem, ti pa imajo radi, če se kdo z njimi ukvarja,« je sklenil Jarc. In se opravičil ter odhitel uglaševat zvok za naslednji nastop.