Manj znano je, da lahko tudi v naravi najdemo učinkovite repelente, s katerimi odganjamo mrčes in žuželke. Z eteričnim oljem citronele z vonjem po citrusih odganjamo komarje in v kratkem času iz domačih materialov sami naredimo sveče ali oljne svetilke, s katerimi med druženjem na zraku odženemo komarje.

Z eteričnimi olji lahko odženemo različne insekte in prav ta olja so pogosto tudi sestavina repelentov pred klopi in komarji. Eterično olje evkaliptusa preganja klope, olje citronele odganja komarje, olje poprove mete pa mravlje (ki jim poti učinkovito prekinemo tudi z mletim cimetom). Olja citronele, ki se pridobiva z destilacijo trave, podobne pri nas poznani limonini travi, ne smemo zamenjati z eteričnim oljem limone. S citronelinim si sicer deli podoben vonj, ne pa tudi zmožnosti odganjanja komarjev.

Vse potrebno najdemo doma

Domača izdelava sveče in oljne svetilke vzame le malo časa, z dodatkom nekaj kapljic olja citronele pa poleg razsvetljave poskrbimo tudi za mir pred komarji. Najbolj preprosta je izdelava oljne svetilke po vzoru rimske oljenke. Za takšne svetilke so najbolj primerni manjši stekleni kozarci s kovinskim pokrovom, saj so precej stabilni. Čeprav bi lahko uporabili večje kozarce ali celo steklenice, zaradi manjše stabilnosti in možnosti politja goriva to ni priporočljivo.

V pokrov z izvijačem ali podobnim orodjem naredimo luknjo, ki naj bo ravno dovolj velika za stenj. Uporabimo lahko kupljen stenj za vrtne svetilke ali petrolejke, lahko pa tudi vsako bombažno vrvico ali ozek trak bombažnega blaga brez sintetičnih dodatkov. Luknja naj bo ravno dovolj velika, da drži stenj na mestu, hkrati pa omogoča, da se gorivo dviga proti plamenu.

Vosek lahko obarvamo z začimbami

Rimljani so za gorivo uporabljali oljčno olje, ki ga danes nadomeščamo s specialnim oljnim gorivom za vrtne bakle in druge tovrstne svetilke. Da bodo šle svetilke komarjem v nos, na deciliter goriva dodamo približno deset kapljic eteričnega olja citronele. Podobno razmerje potrebujemo tudi za sveče, ki smo jih mi izdelali kar iz voska slabo izgorelih nagrobnih sveč. Počasi smo ga stopili v vodni kopeli, da pa smo iz belega voska dobili rumene sveče, smo dodali še dve zvrhani žlici kurkume, azijske začimbe z izrazito rumeno barvo. Za obarvanje voska lahko uporabimo različne začimbe, na primer mleto rdečo papriko, ali pa v vosku raztopimo voščenko, ki ga bo prav tako obarvala.

Če ne gre, poskusimo ponovno

Tako kot pri oljni svetilki lahko za stenj uporabimo bombažno vrvico ali tkanino, ki jo pritrdimo na spiralo iz žice ki bo stenj držala na dnu kozarca. Vosek vlivamo v kozarec počasi, zaščitimo pa tudi delovno površino in obleko, saj je voska z nekaterih materialov skoraj ni moč odstraniti. Stenj v tekočem vosku moramo s paličico ali žico učvrstiti na sredini kozarca, kar najlažje naredimo, ko se vosek nekoliko ohladi. Po nekaj minutah na sobni temperaturi lahko z elastiko na kozarec pritrdimo žico, za katero zataknemo stenj, da med ohlajanjem voska lepo stoji na sredini.

Sveče naj pred uporabo stojijo vsaj nekaj ur, saj se vosek v notranjosti strjuje počasi in prehitro prižiganje sveče lahko povzroči neenakomerno razporeditev voska v sveči. A ne skrbite, čar domačega vlivanja sveč je ravno v možnosti popravkov. Neuspelo svečo lahko še enkrat stopimo v vroči vodi, pripravimo novo mešanico voskov, odrežemo nov kos blaga za stenj in poskusimo še enkrat.

Jošt Bukovec