Pohištveni sejem Salone Internazionale del Mobile v Milanu je vrhunec predstavitve notranje opreme in oblikovanja. V šestih dnevih ga je obiskalo kar 310.840 obiskovalcev. V Italiji je bil to že 54. pohištveni sejem, na mednarodni ravni pa 37. Na njem razstavlja večina vodilnih proizvajalcev pohištva in opreme, ki so tudi pravi mojstri sejemske postavitve. Razstavni prostor se razteza na več kot 200.000 kvadratnih metrih neto površine oziroma v 24 halah, vendar kot obiskovalci sejma z lahkoto pozabimo, da se nahajamo v ogromnih halah, ampak se nam zdi, da se sprehajamo po intimnih bivalnih prostorih. Kot bi kukali v notranjost do zadnjega detajla opremljenih hiš.

Ambient z rahlim vintage pridihom

Vsako leto z zanimanjem pogledamo, v katero smer bodo šli oblikovalski trendi. Letošnje leto so se predstavljali predvsem proizvajalci opreme za dnevnobivalne prostore ter pisarne in proizvajalci svetil. Najbolj prepoznaven letošnji trend je barvna paleta pastelov v odtenkih sivkasto in rjavkasto roza, v kombinaciji s sivimi in naravnimi pastelnimi odtenki. Taka barvna paleta daje ambientu rahel vintage pridih. Še zmeraj vztrajajo tudi odtenki sivomodre in turkizne, vendar zmeraj v elegantnih oziroma nedoločljivih tonih ter v kombinaciji z naravnimi sivimi toni.

Še vedno prevladuje prečiščen italijanski stil

Tako pri pohištvu kot tudi pri tekstilu je bilo na sejmu mogoče videti mešanje različnih struktur, materialov in vzorcev. Na pohištvu se pojavljajo potiski in gravirani vzorci. Seveda v manjšem obsegu, kot pika na i v ambientu. V oblikovanju je še zmeraj prevladoval prečiščen italijanski stil. Pri manjših kosih opreme, kot so počivalniki, stoli in manjše mizice, pa je bilo še čutiti pridih retro oblikovanja. S takimi kosi opreme se lahko popestri moderen interjer.

Pri svetilih navdih v preteklih obdobjih

Letos je bilo v sklopu Euroluce predstavljenih veliko proizvajalcev svetil. Največja novost letošnjega sejma so bila svetila, za katera so oblikovalci očitno našli navdih v preteklih obdobjih. Veliko je bilo svetil, kjer je prej običajen šarm zamenjala velika steklena »posoda« z vgrajeno žarnico, steklo pa je bilo velikokrat tudi zadimljeno in kombinirano z medenino. V šestdesetih letih je bilo podobna svetila mogoče videti v hotelskih avlah, sedaj pa se prenovljena in s pridihom preteklih časov ponovno vračajo v moderni interjer. Videli smo tudi kar nekaj pletenih svetil in žarnic, oblečenih v pleteno »ohišje«.

Bogat spremljevalni progam

Sejem je bil vsekakor vreden ogleda. Proizvajalci se zelo potrudijo, da se predstavijo na najboljši možen način. Nam arhitektom in oblikovalcem pa obisk sejma še dolgo buri domišljijo, sproža debate in navdih pri projektih.

Omeniti velja še spremljevalne programe, ki s svojo vsebino še dodatno popestrijo sejemsko dogajanje. Med njima še posebno izstopata predstavitev mladih oblikovalcev do 35. leta starosti z vsega sveta v sklopu SaloneSatellita in seveda Zona Tortona, ki v času sejma posrka precejšen del Milana. Mnogi bodo potrdili, da se je ob obisku milanskega pohištvenega sejma obvezno sprehoditi po omenjeni Zoni Tortoni. Večina dogajanja poteka na ulicah Via Tortona in Via Savona, na katerih znana imena industrijskega oblikovanja v času sejma najamejo zgradbe in v njih predstavijo novitete.

Marjetka Lužovec Hrvatin, interior designer, univ. dipl.

Mateja Lužovec, u. d. i. k. a. in industrijski oblikovalec

Detajl in celota d. o. o.www.detajl-celota.com