Pomivalno korito naj bo enojno (poglobljen in ravni del), pod njim pa pomivalni stroj. Zračnik za napo je v kotu pod stropom. Ne vem, ali naj bo tudi napa vgradna ali samostojna. Če slednje, kako speljati odvod? V spodnji postavitvi si želim širši globok predalnik. Zdaj imam kotno postavitev kuhinje in na levi ob vstopu v kuhinjo mizo za dva. Ker sva z možem sama, ne potrebujeva več kot dveh stolov in tudi miza ni nujno, da je klasična. Kako to rešiti? Vnaprej se vam zahvaljujem za nasvet. Danica

Odgovor: Predlagana rešitev za prenovo vaše kuhinje, upoštevajoč vse obstoječe instalacije in vaše želje, se verjetno ne razlikuje veliko od sedanje. Bistveno razliko lahko dosežete z umestitvijo novih, sodobnejših kuhinjskih elementov, ki so lahko zelo funkcionalni. Predlagam vam, da vam v večino elementov umestite predale ali izvlečne police, ki so še zlasti v podpultnih elementih zelo priročne za uporabo.

Narisana varianta ima vgradni hladilnik, poleg pa je pomivalni stroj s koritom. Med koritom in kuhališčem vam ostaja dovolj delovne površine. Predlagam, naj bo napa vgrajena in odvodno cev položena nad visečo omarico do izpusta. Seveda jo bo treba skriti za podstropno letev. Kuhinjski niz končajte z visokima elementoma. V širši element umestite pečico. Tudi zaključni element naj bo visok, vendar globok samo 45 centimetrov, v njem pa bodo skrite cevi centralnega ogrevanja.

Kuhinjski elementi naj bodo svetli, smetanove barve, delovni pult in površina med elementi pa sta lahko v imitaciji svetlega lesa. S tako številnimi kuhinjskimi elementi žal ostane prostora le za res majhno mizo za dve osebi. Dandanes je v pohištvenih trgovinah po Sloveniji ponudba kuhinj zelo pestra in kakovostna , tako da vam ne bo težko izbrati ustrezne sodobne kuhinje.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.