V kuhinji želimo imeti dvojno korito (če je možno), pomivalni stroj, plinski štedilnik s plinsko jeklenko, pečico (lahko pod štedilnikom) in samostoječi hladilnik. Želimo si tudi več omaric s predali. Nasproti kuhinje naj bi bila jedilnica, naprej pa dnevni prostor z ustrezno opremo. Višina stropa je 240, višina okenske police pa 95 centimetrov. Kakorkoli postavimo elemente, se nam zdi prostor natrpan. Prosimo za vašo pomoč, ki jo nestrpno pričakujemo. Hvala. Andraž

Odgovor: Kuhinja je oblikovana kot kontinuirana črta vzdolž stene. Čista linija in poudarjena horizontalnost človeka pomirja in vizualno poveča prostor. Večje število nizkih elementov ponuja dovolj prostora za shranjevanje in nadomesti stenske elemente, ki bi prinesli občutek prenatrpanosti. Položaj oken dopušča, da je delovna površina optimalno osvetljena z naravno svetlobo, in omogoča naravno prezračevanje, zato v toplejših dneh uporaba nape ne bo potrebna.

Obstoječa niša je izkoriščena za umestitev visokih elementov, ki tako zasedajo najmanj prostora in služijo kot shramba. V okviru njih je predviden prostor za hladilnik in vgradno pečico. Jedilna miza ni postavljena v kot, ampak v sredino prostora. Tako postane središče dogajanja vsakodnevnega družinskega življenja. Oblikovana je kot duhovita kombinacija stenskega elementa in jedilne mize, ki izkorišča osrednjo pozicijo in postaja žarišče pogledov.

Nevtralna talna obloga iz bele keramike se vizualno umakne od drugih ključnih elementov iz temnega furnirja, ki so nosilci barve prostora. Želiva vam prijetno bivanje v novo urejenem prostoru.

Gregor Vernik, mag. inž. arh., Dean Marčetič, mag. inž. arh., 2AMV Arhitekti