Ekipa Mercedesa se lahko veseli tudi na dirki formule 1 v Avstriji. Čeprav so mnogi napovedovali, da bi srebrni lahko imeli ravno v Spielbergu (dirko si je letos ogledalo 55.000 ljudi, lani pa skoraj 100.000) še največ težav, da je njihova prednost pred zasledovalci tukaj dejansko najmanjša, se je na dirki vse razpletlo povsem drugače. Oba njihova dirkača sta bila ponovno razred zase, pri čemer je bil veliko spretnejši Nico Rosberg. Nemec je tako z zmago zmanjšal zaostanek za še vodilnim Lewisom Hamiltonom na deset točk.

»Ko bi vsako dirko lahko odpeljal v takem ritmu, bi bilo zelo lepo. A vem, da ne more biti vedno vse idealno, to pot pa je bilo. Očitno mi Spielberg leži. Lahko sem vozil na zgornji meji zmogljivosti, dirko pa sem odločil na startu. Na mojo srečo se je hitro pokazalo, da Lewis ne more povsem spremljati mojega ritma in to me je malce pomirilo. Vsaka zmaga je pomembna, ta je še toliko bolj, ker sem s tem spet odprl boj za naslov prvaka,« je po dirki povedal Nico Rosberg, ki je tako slavil enajstič v karieri v formuli 1. Ekipa Mercedesa je tako slavila peto letošnjo dvojno zmago, a prvič na dveh zaporednih dirkah.

Lewis Hamilton se je ves konec tedna boril z dirkalnikom in stezo, ki je nikakor ni uspel povsem prebrati. Zato se je na dirko podal z določenimi zadržki, ki so se takoj pokazali na startu. Dirko je komentiral: »Slab start je po svoje odločil dirko. Mogoče bi bilo drugače, če bi uspel ostati v vodstvu, pa tudi potem bi imel kar nekaj težav, če bi hotel zadrževati Nica za seboj. To pot je bil enostavno boljši, nič ni pomagalo, če sem še tako pritiskal, dirkalnik me ni ubogal, tako kot sem si želel. A drugo mesto je soliden rezultat, izgubo točk sem zmanjšal na najmanjšo možno mero.« Je pa Hamilton, vmes ko je vodil nekaj krogov, izboljšal star rekord formule 1: sedemnajst dirk zapovrstjo je odpeljal vsaj en krog v vodstvu, kar je nazadnje uspelo Jackieju Stewartu v sezonah od 1968 do 1970.

In res, poznavalci so ocenjevali, da je to dirka, na kateri bi lahko predvsem Ferrari presenetil Mercedesa, a temu ni bilo tako. Še več, Sebastian Vettel je bil edini od rdečih, ki je sploh prišel do točk, saj se je Kimi Räikkönen zapletel v nevarno nesrečo s Fernandom Alonsom že v prvem krogu. »Pri pospeševanju iz tesnega ovinka sta se mi zadnji kolesi zavrteli v prazno, izgubil sem nadzor nad zadkom dirkalnika in trčil v Alonsa, potem pa naju je potegnilo s steze. Vse se je zgodilo zelo hitro,« je pripovedoval Kimi Räikkönen, ki je imel veliko sreče, saj je Alonsov mclaren dobesedno splezal na njegov dirkalnik in pri tem za nekaj deset centimetrov zgrešil njegovo čelado. Fernando Alonso, ki je po treningih dejal, da se novosti na dirkalniku kažejo kot dobre, je pridobil veliko mest na startu, in je skušal prehiteti Räikkönen, ko sta trčila: »K sreči sva oba v redu, bil sem na obveznem pregledu v medicinskem centru na dirkališču, oba sva jo odnesla brez vsakršnih poškodb. Bilo pa je nevarno, skušal sem izkoristiti priložnost, ko je Kimi slabo pospeševal, a potem se nisem imel več kam umakniti. Tako da lahko vsak nase prevzameva polovico krivde za to nesrečo.« Alonso je bil zavoljo udarca pri trčenju izpostavljen pojemku kar 44 g.

Kot je dejal Niki Lauda, je bila to dirka, na kateri je odločalo 20 centimetrov. Toliko je bil v prvem ovinku Nico Rosberg pred Lewisom Hamiltonom, kar mu je na koncu prineslo zmago, in za približno toliko so deli dna Alonsovega dirkalnika zgrešili čelado Kimija Räikkönena v nesreči.

Felipe Massa je z veseljem sprejel darilo Ferrarija, saj so imeli rdeči mehaniki pri postanku Sebastiana Vettla težave z zadnjo desno pnevmatiko in so Nemca v boksih zadržali ravno toliko časa, da ga je uspel Massa prehiteti. »Na koncu me je Vettel ujel, moral sem uporabiti vse, kar sem imel na voljo, da nisem naredil nobene napake. Samo malo bi prepozno zaviral, pa bi šlo tretje mesto po zlu. Avstrija mi je všeč, zdaj sploh, ker sem prvič letos na zmagovalnem odru,« je dejal Felipe Massa. Četrtouvrščeni Sebastian Vettel je tudi računal na kaj več, a napake pri postankih se dogajajo, kot je sam dejal, to je del dirk: »Sicer pa tako ali tako nismo bili dovolj hitri, da bi držali korak z Mercedesom, čeprav smo videli, da so imeli tudi oni težave. A jih nismo znali izkoristiti, zato pa smo si privoščili spodrsljaj v boksih.«

Kajti spodrsljaja sta si privoščila tudi oba dirkača Mercedesa. Rosberg je komaj uspel zavreti na predpisano hitrost pri uvozu v bokse, Lewis Hamilton pa je pri izvozu iz boksov prevozil belo ločevalno črto in si prislužil pet dodatnih kazenskih sekund, ki so jih prišteli k njegovemu končnemu času. »Lewis si je privoščil neumno napako, povsem nepotrebno, saj bi lahko izgubil drugo mesto, če bi recimo dirko morali končati za varnostnim avtomobilom,« je še povedal Niki Lauda.

Naslednja dirka bo na sporedu 5. julija v Silverstonu.