Slovenska atletska reprezentanca je na ekipnem evropskem prvenstvu druge lige, tretjerazrednem tekmovanju stare celine, med osmimi ekipami prepričljivo zasedla zadnje mesto. Le pravila evropske atletske organizacije, da letos zaradi spremenjenih pravil v najnižji rang ne izpadeta zadnji dve reprezentanci, so Sloveniji omogočila, da na naslednjem prvenstvu čez dve leti ne bo nastopala v druščini popolnih atletskih eksotov. Slovenska realnost je torej zelo slaba, a tudi v njej je mogoče najti nekaj pozitivnega – da je prvenstvo potekalo v logistično težko dostopni Stari Zagori, ne pa v Velenju, ki je kandidiralo za izvedbo prvenstva. Če bi bila tekma v Šaleški dolini, bi lahko vsa Slovenija v živo spremljala, kako nizko je padla slovenska športna kraljica.

Slovenska reprezentanca je v 40 disciplinah zbrala 127,5 točke, kar v povprečju znaša 3,19 točke na posamezno disciplino. Za primerjavo: pred dvema letoma je v Kaunasu na tekmovanju iste ravni zbrala 221 točk (5,52 na disciplino) in prepričljivo zmagala. V Litvi je Slovenija hitro končala tedaj boleč padec v drugo ligo. Mlade reprezentance, katere posamezniki v številnih disciplinah ne zasedajo niti slovenskega vrha, ne gre kriviti za dosežek. Številni obetavni slovenski atleti so tekmovali po svojih najboljših močeh, nekatere med njimi je tudi izdala trema, saj so se v svojih dijaških letih znašli na startu z zvezdniki evropske atletike.

V slovenski reprezentanci se je najbolj izkazala Maja Pogorevc, ki je v teku na 400 metrov s časom 53,90 postavila najboljši osebni čas ter se približala državnemu rekordu, ki je med starejšimi mladinkami v lasti Brigite Langerholc. Atletinja iz Slovenj Gradca se bo v prihodnosti odpravila na študij v ZDA, kjer si želi napredovati. Večina drugih atletov je nastopila v skladu s pričakovanji, z izjemo skakalca ob palici Roberta Rennerja, ki ni preskočil nobene višine in dobil nič točk. Edino slovensko zmago je dosegla Barbara Špiler, edina atletinja iz tako imenovane skupine Rio, ki je nastopila v Stari Zagori. V edini disciplini, ki se je v dveh dneh odvijala v dežju, je slovenska rekorderka v metu kladiva z dosežkom 63,80 metra zaostala za svojimi najboljšimi dosežki.

Kdo bo prevzel odgovornost za tako slab nastop slovenske reprezentance v Stari Zagori, smo po koncu tekmovanja vprašali vodjo slovenske stroke in odprave Martina Steinerja. »Odgovornost je večplastna. Osebno se čutim zelo odgovornega, nisem pa edini, ki je kriv za slab nastop. Odgovornost je tudi na strani številnih najboljših slovenskih atletov, ki so se zavestno odpovedali nastopu. Večina med njimi je zaposlenih v državnih organih, s strani Atletske zveze Slovenije prejemajo lepo denarno podporo, poleg tega pa imajo še individualne sponzorje. Njihova abstinenca se je raztegnila tudi do drugega in tretjega kakovostnega razreda. Kmalu po prihodu v Slovenijo se bomo usedli, natančno analizirali nastope in določili dejansko odgovornost.«

Izidi zmagovalcev in slovenskih atletov na strani 22.