Glede na razloge za nenastopanje v reprezentanci ima atletska zveza vzvode, da športnike sankcionira. A tega ne moremo pričakovati, ker ima slabo vest zaradi mučnega potovanja na evropsko prvenstvo, ki je od Ljubljane trajalo kar 17 ur in pol, za številne atlete pa je treba prišteti še pot do zbirnega mesta. Žalostno je, da zveza z milijonskim proračunom ne najde toliko denarja, da bi svojim športnikom omogočila najboljše tekmovalne pogoje. Izgovor, da je predsednik Gregor Benčina z letalom od vrat do vrat potoval enajst ur, je slab, saj je v vsakem primeru potoval kar sedem ur manj kot športniki.

Kako nerazumljivo svoja sredstva deli atletska zveza, bo pokazalo nadaljevanje sezone. Že zdaj je mogoče predvideti, da najbolj vidni športniki ne bodo uspešni niti pri doseganju norm za svetovno prvenstvo v Pekingu, kaj šele pri uvrstitvah in vrhunskih rezultatih. Že zdaj se vidi, da so pri doseganju norm za nastop na velikih tekmovanjih uspešni številni mladi atleti, ki so finančno podhranjeni.

Gregor Benčina je s športno panogo, ki jo vodi, prišel na spolzek teren, predvsem zaradi želje, da bi se atletika priključila novoustanovljeni zvezi samooklicanih velikih športnih zvez, med katerimi je slovenska kraljica športa panoga z najnižjim proračunom. Takšen interes preseneča Olimpijski komite Slovenije, s katerim je atletika v preteklosti občasno sodelovala turbulentno, a gledano skozi daljše časovno obdobje povsem korektno. Ambicij, da bi Benčina v prihodnosti krojil pomembnejše funkcije v slovenskem športu, poslovnež nima.

Glede morebitnega članstva atletike v novi zvezi bo odločal njen upravni odbor. Glede na odzive znotraj panoge se lahko zgodi, da bo Benčinov predlog negativno sprejet. Če se bo to res zgodilo, se odgovor, kaj bi moral v takšnem primeru ponuditi prvi mož, ponuja sam od sebe. V Stari Zagori je lahko Benčina spremljal pravo slovensko bedo, žalostno realnost, kako je mogoče v dveh letih iz povprečja nazadovati v podpovprečje ne le atletike, temveč vsega slovenskega športa, saj je Slovenija na ekipnem EP zasedla 32. mesto, kar jo po uspešnosti uvršča med podpovprečne slovenske športne panoge.