Z izborom najboljše deseterice gazel v vsaki od šestih regij - Osrednja Slovenija, Gorenjska, dolenjsko-posavska, dravsko-pomurska, savinjsko-zasavska - se začenja 15. Dnevnikov izbor najboljših najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji.

Navdušujoče je, da tudi zadnji podatki o poslovanju najhitreje rastočih podjetij med najboljše uvrščajo podjetja, ki so jih za najboljša prepoznali že v lanskem izboru, kar potrjuje, da je metodologija izbora, ki teži k izboru dinamično in hkrati trajnostno rastočih podjetij, ustrezna. Prav tako razveseljuje dejstvo, da imajo vsa najboljša podjetja 15. izbora Gazela najvišjo bonitetno oceno A. Navdušujejo pa tudi podatki o poslovanju DEWESofta, Knauf Insulationa in Plastike Skaza, zlatih gazel zadnjih treh let.

Zlata gazela 2012, ki je ne le v Trbovlje, pač pa celo Zasavje vnesla več pozitivizma, si je v letu 2014 postavila letvico uspeha zelo visoko. Podjetje z 38 zaposlenimi je namreč ustvarilo za skoraj 12 milijonov evrov prihodkov, kar je skoraj 35-odstotna rast. Pri dobičku pa je ta rast še občutnejša, saj so leta 2013 imeli za 2,6 milijona evrov dobička, lani pa že za 4,19 milijona evrov. Ob zmerni rasti števila zaposlenih je poskočila povprečna dodana vrednost na zaposlenega, ki je leta 2012 znašala slabih 114 tisoč evrov, lani pa že 150.810 evrov. Kar je za povprečno slovensko podjetje, ki je leta 2013 ustvarilo 39.049 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, povprečna gazela s seznama 500 najhitreje rastočih podjetij v letu 2013 pa 46.517 evrov, težko predstavljivo. DEWESoft se tako, kot je trend pri gazelah zadnjih dveh let, zanaša predvsem na lastne vire financiranja, delež dolgov v financiranju pa vse od leta 2012 zmanjšujejo.

Tudi v Knauf Insulationu, zlati gazeli 2013, je bil po deležu dobiček bolj poskočen kot prihodki. Podjetje je ne primer leta 2012 ustvarilo za skoraj 104 milijone evrov prihodkov in 8,2 milijona evrov dobička, lani pa za slabih 110 milijonov evrov prihodkov, medtem ko je dobiček lani poskočil za skoraj 40 odstotkov na skoraj 11,5 milijona evrov. Ob izdatnih vlaganjih v posodobitev proizvodnje in odpiranju trgov za njihove nove produkte si podobno rast obetajo tudi letos.

V Plastiki Skaza, ki je bila marca prepoznana tudi za najboljšega zaposlovalca Zlate niti 2014 v kategoriji srednje velika podjetja, Ana Laura Rednak pa je pred časom prejela tudi MBA nagrado za vodstveno odličnost v industriji mednarodne sekcije IAMPRO, se obeta zelo vroča jesen, saj naj bi v okviru širitve Plastika group odprli nove proizvodne prostore v Srbiji. Njihov cilj je, da do leta 2020 ustvarijo za 100 milijonov evrov prihodkov.

Lani so ob nekoliko nižji zadolženosti in boljši dodani vrednosti na zaposlenega ustvarili 29,4 milijona evrov prihodkov, dobiček pa se od leta 2011 suče okoli 800 tisočakov.