Čeprav poglavitni namen srečanja zamejskih športnikov do 16. leta starosti ne predstavljajo športni dosežki, temveč druženje, navezovanje stikov in spoznavanje matične domovine, so se mladci in mladenke na vseh štirih prizoriščih, na katerih so se pomerili v košarki, namiznem tenisu, nogometu in odbojki, zavzeto in po najboljših močeh trudili za čim boljši izid. Nekako v tem smislu je razumeti tudi izjavo mlade odbojkarice Tine Kocman iz Trsta: »Imeli smo se dobro, spoznali nove vrstnike od drugod in na obeh tekmah zmagali z 2:0.«

Na Hrvaškem pogrešajo mlade

Kot rečeno, so se športnim igram mladine obmejnih dežel tokrat prvič pridružili rojaki s Hrvaške. Za pokušino sta prišla samo dva fanta – in odnesla zmago v namiznem tenisu. »Slovenska manjšina na Hrvaškem je sicer močna, vendar od 22 uradno priznanih tamkajšnjih narodnostnih manjšin glede na povprečno starost tudi najstarejša, kar nas ne veseli. Imajo malo otrok in še te težko pritegnejo v slovenski prostor,« pravi Rudi Merljak iz republiškega urada za Slovence po svetu. Kot je dodal, so skupaj z vodstvom manjšine na Hrvaškem oblikovali akcijski načrt vključevanja mladih Slovencev v organizacije slovenske manjšine v tej državi.

Brežičanom je zelo godilo, ko so z vseh strani prejemali pohvale za odlično organizacijo in vrhunske objekte, na katere so na avstrijskem Koroškem, kot je na pol za šalo na pol zares dejal gostujoči tajnik slovenske športne zveze v Avstriji Marko Loibnegger, kar ljubosumni.

Na pomen druženja mladih zamejcev je opozoril tudi predstavnik Slovenske športne zveze v Celovcu Ivan Lukan, ki želi, da Karavanke v prihodnje ne bi predstavljale tako visoke meje, kot je čutiti danes. »Po mojem bi se morali na obeh straneh lotiti skupnih čezmejnih projektov, ki jih je pripravljena sofinancirati tudi Evropska unija, saj takih projektov skorajda ni. Tudi Urad za Slovence po svetu bi se po mojem moral tu dejavneje vključiti,« je še dodal Lukan.

Dva dneva premalo za navezovanje stikov

Član ekipe koroških košarkarjev Erik Krnc s športno platjo druženja sicer ni bil najbolj zadovoljen, saj skupaj s kolegi iz košarkarske ekipe ni ravno blestel, je pa pohvalil samo idejo o druženju in vzorno organizacijo. »To, da se na enem mestu zberemo Slovenci iz kar petih držav, lahko ocenim z oceno odlično. Škoda le, da nismo imeli več časa za druženje z vrstniki, saj zaradi zgoščenega urnika praktično nismo imeli nobenih stikov. Če bi imeli vsaj še en dan...« je Krnc nakazal, kaj si mladi želijo v prihodnje A za uresničitev takih želja ni veliko možnosti, kajti po besedah Sonje Poljšak, predsednice komisije za zamejski šport pri našem olimpijskem komiteju, zaradi omejenih financ srečanj ne bodo širili.