Našteta četverica je v minulih osmih mesecih trdno stala za županom Andrejem Fištravcem in bolj kot ne enoglasno ter dosledno podpirala predlagane sklepe županstva, ki ima v mestnem svetu koalicijo z minimalno večino; skupaj z glasovi Liste gasilcev, SMS, NSi in DeSUS ima namreč zagotovljenih le 23 od 45 glasov. Zdaj je župan to večino izgubil. Po večurnem sredinem sestanku so se Trobentar, Papp, Stevanovič in Žebeljan odločili, da nočejo biti več del 17-članske svetniške ekipe Liste župana Andreja Fištravca. Včeraj so napovedali izstop in ustanovitev lastne svetniške skupine Aktivni Maribor.

»Z razočaranjem ugotavljamo, da se je v času od ponovne izvolitve Andreja Fištravca na mesto župana zgodilo preveč spodrsljajev in napačnih odločitev, pod katere se ne želimo podpisati in nad katerimi nismo imeli nadzora,« so zapisali v skupni izjavi za javnost. »Za mesto in prebivalce pa postajata že moreča tudi stagnacija in neuresničevanje predvolilnih obljub, za kar je po našem videnju kriva neorganizirana, neučinkovita in očitno premalo sposobna ožja županova ekipa.«

Štirje svetniki trdijo, da županove že dolgo časa opozarjajo na težave in nepravilnosti, vendar razumevanja in posluha niso dočakali. Zato so se odločili oditi med samostojne svetnike. Po neuradnih informacijah je bilo ključno njihovo nezadovoljstvom z delom županovih najožjih sodelavcev, med katerimi igra glavno vlogo prosluli podjetnik Marko Kovačič, ki je kazensko ovaden zaradi suma poslovne goljufije.

»Puč je bil načrtovan«

Županov odziv je bil predvidljiv. »Najlažje je kritizirati,« je včeraj popoldne dejal Fištravec. »Ti štirje svetniki niso našli poguma, da bi meni ali drugim mestnim svetnikom z liste predstavili svojo vizijo in se sinergijsko vključili v delo.« Ne verjame njihovi napovedi, da se bodo aktivno vključevali v politično delo in bodo pripravljeni na dialog. »Z njihovim odhodom se bo začela nova politična kampanja, ker ne verjamem, da so brez političnih ambicij.«

Za Fištravca ni problematično, da bo v bodoče županoval brez večine v mestnem svetu, ker si po njegovih besedah tako in tako nikoli ni želel politične koalicije, temveč programsko. Zdaj bo pač potrebnih več pogovorov z vsemi političnimi deležniki v mestu, je ocenil.

»Njihov odstop dojemam kot posledico političnih interesov, nestrpnosti in neznanja,« je bil kritičen Saša Pelko, vodja Fištravčeve svetniške skupine. »Jasno je, da je bil ta politični puč načrtovan, saj so domeno spletne strani (aktivnimaribor.si) registrirali že v torek.« Pelko je prepričan, da bi morala četverica tudi v bodoče delovati v skladu z županovo vizijo in podpirati njegove predloge. »V nasprotnem primeru bi to lahko pomenilo zlorabo zaupanja volilcev,« je dejal.

Fištravec še zmeraj zavrača vse kritike na račun njegovega najožjega sodelavca Kovačiča. »Ta teden sem gledal zadnji del nadaljevalke Igra prestolov, v kateri nastopa svetovalec, ki mu ptičke posredujejo informacije. Jaz na govorice ne dam veliko,« je komentiral. Marko Kovačič ostaja član njegove ekipe. »Zdaj smo v novi situaciji, v kateri moramo jasneje definirati naše vloge. Sem proti pogromarstvu na načelni ravni,« je odvrnil župan.