Poletni meseci naj bi bili meseci zabave, aktivnega preživljanja prostega časa, dopustov, morja, hribov in izletov. Mnogi, ki se poleti povsem logično ne morejo ločiti od svojih hišnih ljubljenčkov, se na pot podajo tudi z njimi, a mnogi za njih ne znajo ustrezno poskrbeti. Vsaka malomarnost pa se lahko, posebno poleti, hitro maščuje.

Zakon seveda jasno govori, kako in na kakšen način je treba prevažati recimo pse in mačke, da ne ogrožajo ne sebe ne drugih potnikov v avtomobilu. Če upoštevamo, da je danes v Sloveniji registriranih 220.000 psov, in po drugi strani le 165.000 osnovnošolcev, potem nam mora to povedati veliko o ljubiteljstvu in po svoje tudi neke vrste maniji do domačih živali. Vsaka taka žival pa potrebuje ustrezno oskrbo.

Če je voznik razdražen, je razdražen tudi pes

Andrej Zagožen iz podjetja Mr. Pet pravi, da le 40 odstotkov lastnikov psov, po nekaterih informacijah, ki so mu na voljo, ustrezno poskrbi za varen in udoben prevoz svojega ljubljenca v avtomobilu. »Pse in mačke je treba obvezno prevažati v zadnjem delu vozila, torej na zadnjih sedežih ali v prtljažniku, nikoli na sprednjem sedežu. Tam lahko pes hitro pride do gumbov in stikal na armaturni plošči, voznika odvrača od pozornosti s ceste, v primeru trka pa je žival še bolj ogrožena. Na zadnjem delu avtomobila pa mora imeti ali oprsnico ali biti varno nameščen v posebno transportno škatlo, ki mora biti prav tako dodatno fiksirana v vozilu,« pravi Zagožen. Dodaja, da naj bo, če imamo večjega psa, ta v prtljažniku, lahko je tudi brez škatle, a mora biti potem nekako fiksiran, med prtljažnikom in vozilom pa mora biti nameščena pregradna mreža. Velikost škatle je seveda odvisna od velikosti psa, ne smemo pa pozabiti, koliko prtljage želimo vzeti s seboj.

Voznik mora ob tem med vožnjo upoštevati, da ima s seboj še žival, torej naj ne vozi sunkovito, naj ustrezno zavira in pospešuje, skozi ovinke naj vozi bolj z občutkom. Pes namreč povsem drugače zaznava vožnjo kot človek, njegovi izostreni čuti jih naredijo še bolj občutljive, saj vožnjo zaznavajo instinktivno. In psi, kot dodaja Zagožen, dobesedno kopirajo energijo potnikov v avtomobilu. Če je voznik razdražen, bo razdražena tudi žival, in takrat lahko postanejo prave tempirane bombe.

Vsako žival se da navaditi na vožnjo

Prometne prekrške, povezane s prevozom domačih živali, seveda spremljajo tudi na policiji. Vesna Drole je povedala, da to problematiko ureja 92. člen zakona o pravilih cestnega prometa: »Živali morajo biti pri prevozu v motornem vozilu, ki je namenjeno za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane. Globa za navedeno kršitev znaša 40 evrov, lani so policisti ugotovili 169 kršitev nepravilnosti pri prevozu živali v motornem vozilu, namenjenemu za prevoz potnikov oziroma prtljage.«

Veterinarka Aleksandra Vukčević s klinike Pet Vet pravi, da je eden največjih sovražnikov domačih živali v avtomobilu vročina, zato svetuje, da poleti živali nikoli ne pustimo v avtomobilu same, niti za pet minut. »Temperatura v vozilu hitro zraste in doseže štirideset ali petdeset stopinj Celzija, tudi če je vozilo parkirano v senci. Pregretje pa je smrtno nevarno. Če že pride do tega, je treba žival nemudoma ohladiti in poiskati veterinarsko pomoč. Res pa je tudi, da živali različno prenašajo vožnjo, kar ni odvisno od živalske vrste, temveč od navajenosti na vožnjo. Vsako žival se da navaditi na vožnjo, za primer naj navedem, da moj stric vsako leto vzame s seboj na morje papagaja, z vlakom se brez težav peljeta okoli 12 ur,« pravi Vukčevićeva in dodaja, da ima psa, ki ga vselej vzame s seboj na morje, pa čeprav traja vožnja deset ur. A se vsake tri ure ustavijo, da dobi vodo in si malo pretegne tačke, ponudijo pa mu tudi hrano, a je navadno noče pojesti. »Skratka, vsak lastnik se nauči z izkušnjami, kaj njegovi živali najbolj ustreza. Nekaterim psom in mačkam je med vožnjo slabo, drugi se nenehno slinijo in so vso pot živčni. V tem primeru vam bo izbrani osebni veterinar znal svetovati, kakšno sredstvo proti slabosti oziroma živčnosti je primerno za vašo žival. S seboj je dobro imeti posodo za vodo, vodo, nekaj hrane in dobro voljo,« je dodala Aleksandra Vukčević, ki pravi, da zmerno vožnjo narekuje tudi zdrava pamet, kajti ob naglem zaviranju psa, ki sedi na zadnjem sedežu in ni pripet, vrže naprej med prednja sedeža in je najmanj neprijetno, lahko pa tudi nevarno. Mačke pa se rade, kot pravi, vozijo na zadnji polici in gledajo skozi okno. Vendar lahko ob naglem zaviranju ali nesreči pride do poškodb, žival lahko pade iz vozila ali v paniki uide.

Pred potjo preverite dokumente

Znani so tudi primeri, kako lahko vozniki svoje živali, zlasti pse, izrabijo na svoj način – parkirajo avtomobil na mestu, na katerem ni dovoljeno parkirati, in pustijo žival v avtu, redarji pa se zaradi tega pogosto ali kar praviloma ne odločijo za odvoz s pajkom, ker je v vozilu pač žival. A tako pravi ljudski glas, dejstvo pa je, da je mirna žival na poti nujno potrebna za udoben in varen prevoz vseh potnikov v vozilu. Zato Lea Leskošek, trenerka pri Lepo vzgojenem psu, ki se je med drugim šolala tudi pri znanem Cesarju Millanu v ZDA, pravi, da je pred potjo zelo dobro sprehoditi psa, da je ravno prav utrujen, nikoli pa potovanje ne smete začeti s pregretim avtomobilom: »Preden začne klimatska naprava učinkovati, se žival že lahko pregreje, zlasti če je v transportni škatli. Za pomiritev svetujem naravne preparate, pa še to za tiste pse, ki res slabo prenašajo vožnjo. Če žival bruha, in to se ne zgodi tako poredko, potem ji ne dajajte vode ali hrane, praviloma pa žival sama ve, kaj ji tisti trenutek ne ustreza.« Živali znajo namreč, če jih dobro opazujemo, lepo nakazati, da se ne počutijo dobro. Andrej Zagožen pravi, da se močno slinijo, so nemirne, psi se penijo okoli gobca, ne želijo vstopiti v avto, ker so imeli kakšne slabe izkušnje, ko se ustavimo, pa zelo hitijo iz avtomobila in transportne škatle. Vse to so znamenja, ki bi morala dati lastniku živali vedeti, da nekaj ni v redu oziroma da nekaj ne dela prav.

Če se podajo čez mejo, lastniki ne smejo pozabiti na ustrezne dokumente. »Glede dokumentov, ki jih morate imeti s seboj za prehod meje in veljajo za pse, mačke in bele dihurje, so obvezni potni list, čip, veljavni dokument, da je bila žival cepljena proti steklini. Seveda ljudje potujejo na različne konce in kraje, zato se je pred potjo pametno posvetovati z izbranim veterinarjem, ki bo znal svetovati, kakšne dokumente potrebujete, ali pa to preverite na spletni strani UVHVVR,« dodaja Aleksandra Vukčević.