Naj bo mednarodna tiralica za nekdanjim poveljnikom osvobodilne vojske Kosova veljavna ali ne (kot zatrjuje sam), si je Slovenija v podaljšku brniške aretacije in sklepa dežurne preiskovalne sodnice, da mu odvzame potni list, privoščila nekaj nepotrebnih osebnih napak. Ob histeričnem odzivu Prištine in neprimernih opazkah Haradinaja je kljub pohvalam vendarle postavila pod vprašaj korektno opravljeno delo mejne policije in sodišča. Zapletla se je v nepotrebno politizacijo s premierjevimi obljubami, da bo pospešil sodni postopek, in zagotovilom pravosodnega ministra, ki ga je obelodanil Karl Erjavec, da do njegove izročitve ne bo prišlo, tudi če bi tako odločilo sodišče. Drzna izjava, saj ni jasno, česa Srbija obtožuje Haradinaja. Njena obtožnica naj bi obsegala 108 točk, medtem ko sta bili dve haaški, kjer je bil oproščen, znatno krajši.

Švica se je pred še ne desetimi dnevi znašla v podobnem položaju. Na osnovi srbske tiralice je tamkajšnja policija na mejnem prehodu Thonex-Vallard aretirala nekdanjega vojaškega poveljnika armade BiH v Srebrenici Naserja Orića, ki ga zadržujejo v priporu do sodne odločitve glede morebitne izročitve. Tudi Orić se je znašel pred haaškim sodiščem in bil oproščen vojnih zločinov, sarajevske obtožbe pa niso letele na švicarske oblasti, ampak na domačo vlado, ki ni poskrbela za izbris Interpolove mednarodne tiralice. Ker so v Prištini priznali, da so pred Haradinajevimi prestopi na tujih letališčih preverjali, ali bo imel težave zaradi srbskih obtožb, v Ljubljani pa se jim to ni zdelo potrebno, je slaba vest slovenske politike toliko bolj nerazumljiva. Erjavčevo govorjenje, da bo treba pri Interpolovih tiralicah izbirati, s katerimi iskanimi osebami smo v bolj prijateljskih odnosih, pa dokazuje vso diletantstvo slovenske (zunanje) politike.

Haradinaj, za katerega je bila (in je verjetno še vedno) Carla del Ponte prepričana, da ima krvave roke, neupravičeno zlorablja slovensko prijateljstvo s Kosovci, čeprav verjamemo, da ni namerno sprovociral diplomatskega incidenta. Vseeno bi si zaslužil postopek, ki pripada vsakomur, denimo po švicarskem vzoru. A česa takega od politike »bom videl, ne vem« ni mogoče pričakovati.