Ostaja v zdravniški oskrbi

Radan sicer ostaja v zdravniški oskrbi v ljubljanskem kliničnem centru. Tja so ga prepeljali že prvo noč, ko je moral v pripor, saj se je v priporniški kopalnici s kosom steklene police porezal po prsih, nato pa na pomoč poklical sojetnika, ki je obvestil paznike. Čeprav je tedaj završalo, da naj bi Radan poskusil storiti samomor, so nam v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij potrdili, da incident vodijo kot samopoškodbo, saj poškodba ni bila tako resna.

Radana so po poškodbi prepeljali na intenzivni oddelek ljubljanskega kliničnega centra. Četudi je bilo že pred tedni mogoče najprej slišati, da ga bodo z intenzivnega oddelka najverjetneje prepeljali v psihiatrično bolnišnico in ne za zapahe pripora, pa Radan ostaja v ljubljanskem kliničnem centru. Iz vrst zaporniškega sistema, ki jim vsak pripornik v zdravniški oskrbi pomeni kadrovski in varnostni izziv, je mogoče slišati začudenje nad tako dolgo hospitalizacijo in očitke, da gre v primeru Radana morda za cehovsko solidarnost zdravnikov. Po nekaterih neuradnih informacijah pa Radan v zdravniški oskrbi ne ostaja zaradi poškodbe, temveč zaradi drugih zdravstvenih težav. Znano je, da je imel osumljeni zdravnik resne težave z odvisnostjo od psihoaktivnih substanc.

Intenzivna sodna preiskava

Medtem na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča poteka izjemno intenzivna sodna preiskava, v kateri zaslišujejo priče. Ko bo sodna preiskava končana, se bo tožilstvo odločilo, ali bo proti Radanu vložilo obtožnico ter kako bo kvalificiralo njegovo ravnanje. Kriminalisti so ga po končani preiskavi ovadili zaradi utemeljenega suma sedmih umorov, devetih kaznivih dejanj nedovoljenega slikovnega snemanja (umirajočih pacientov), šestih kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog, ponarejanja listin in zlorabe uradnega položaja. Preiskava je tudi pokazala, da naj bi Radan v zadnjih nekaj letih izdal več kot 1000 spornih receptov. Tudi sam sebi naj bi predpisoval psihoaktivna zdravila.

Obramba zdravnika, ki ga zagovarja ljubljanski odvetnik Milan Krstić, sicer že ves čas ostro zanika Radanovo krivdo ter poudarja, da je Radan le žrtveno jagnje sistema in neurejenih razmer v zdravstvu.