Skupina 75 ljudi je pred dnevi na podlagi organizirane akcije poskusila prevzeti oblast v zaloškem hokejskem klubu Slavija Junior, ki se ukvarja izključno z mlajšimi hokejskimi selekcijami. Na skupščini kluba se je nepričakovano pojavila dolga vrsta znanih obrazov iz domačega hokeja. V povišanih tonih so padale težke besede, a jim sedanje vodstvene garniture pod vodstvom predsednika Branka Matjašca ni uspelo zlomiti. Obstaja sum, da je šlo v nenavadnih okoliščinah celo za poskus sovražnega prevzema kluba.

Slavija Junior velja za urejen klub

Zgodba sega v leto 2008, ko je Branko Matjašec na obrobju Ljubljane s podporo nekaterih staršev mladih hokejistov na skromnih temeljih ustanovil Slavijo Junior. Prihodki kolektiva so leta 2008 znašali slabih 38.000 evrov, prispevek občine je segal le do 230 evrov, v premierno sezono so krenili samo z 39 igralci. Danes je podoba kluba bistveno drugačna. V lanskem letu so imeli skoraj 200.000 evrov proračuna, v različnih selekcijah Slavije Junior pa se zdaj kali 164 mladih hokejistov. Klub dosega tudi vse večje uspehe na tekmovalnem področju. V minuli sezoni so v kategoriji dečkov osvojili prvo mesto v državnem prvenstvu, z udeležbo na turnirjih v tujini pa so dejavni tudi na mednarodnem prizorišču. Slavija Junior glede na svoje zmožnosti velja za urejeno organizacijo, kar so potrdili številni naši sogovorniki blizu zaloškega dogajanja. Med drugim je društveni sklad kluba vsako leto bogatejši. V letu 2014 je imel več kot 36.000 evrov dobička.

V isti dvorani deluje tudi člansko moštvo Hokejskega kluba Slavija, ki ima po propadu HK Acroni Jesenice status najstarejšega še delujočega hokejskega kolektiva v Sloveniji in je neodvisen od Slavije Junior. Treba je vedeti, da zaloška kluba nikdar nista bila v najboljših medsebojnih odnosih, kar v domačem hokeju ni nič nenavadnega. Na Bledu se različne struje denimo še danes gledajo postrani, pred leti so skrhani odnosi vladali v ljubljanskem Tivoliju in jeseniški Podmežakli. Že dlje časa je v javnosti znano, da bi se Slavija rada organizacijsko povezala z mladinskim klubom, a Branko Matjašec pravi, da je bil namen ustanovitve Slavije Junior povsem drugačen: »Tukaj smo zaradi otrok. Bomo še enkrat pozabili na njihove interese, kot se je pred leti zgodilo v Slaviji?« Ni izključeno, da Slavija išče povezave s Slavijo Junior tudi zaradi ekonomskih interesov, saj je klub že več let v rdečih številkah. V letu 2014 je njihov dolg znašal skoraj 27.000 evrov. Sodelovanje s Slavijo Junior bi jim nedvomno olajšalo sodelovanje s članskim moštvom v drugi avstrijski ligi INL.

Plačniki brez povezav s hokejem

Vsi ti podatki so pomembni v luči celotnega dogajanja v povezavi z nedavno skupščino Slavije Junior. Podčrtajmo, da je med 75 osebami, ki so prejšnji petek nenadoma plačale deset evrov članarine in podpisale pristopno izjavo za članstvo, kar deset sedanjih igralcev HK Slavije, glavni trener Jaka Avgustinčič, tehnični vodja Bojan Čampa, člana upravnega odbora Igor Angelovski in Mitja Mirkov, podpredsednik kluba Tomaž Pogačar in številni nekdanji hokejisti, kot so Uroš Puš, Uroš Peruzzi, Luka Simšič in drugi. Čeprav se je vodstvo HK Slavije ogradilo od vročega dogajanja na skupščini, je pomemben del njihovega članstva vsaj skušal sodelovati pri vnaprej zrežiranem naskoku na vrh drugega kluba. Med zanimivejšimi plačniki članarine se je pojavil tudi Gregor Polončič. Nad njegovo prisotnostjo na kraju dogodka ni navdušen Andrej Verlič iz HDK Maribor, kjer Polončič službuje kot trener. Dodajmo, da je v zaloški akciji sodelovala še nekdanja alpska smučarka Urška Hrovat, prišla sta tudi znani glasbenik Grega Skočir in pravnik Marko Schulz, ki je v hokejski zvezi skrbel za odvetniške storitve v času vladavine Ernesta Aljančiča.

Med plačniki članarine je mnogo posameznikov, ki nimajo nikakršne povezave s hokejem, kar kaže vsaj na moralno sporen manever prevzema kluba. Po besedah naših sogovornikov se je na skupščini razplamtelo, ker pridruženim članom niso omogočili glasovalne pravice. Zavrnili so jih z obrazložitvijo, da mora o njihovem članstvu najprej odločati upravni odbor kluba. »Prevratniki so želeli fizično zasesti naše prostore. Rekli so, da ponujajo alternativni program za naše otroke, ki bo zagotavljal večje uspehe. Želeli so zamenjati strokovno in organizacijsko vodstvo kluba, vendar ti ljudje niso prišli kot uporabniki naših storitev, saj s klubom nimajo nič. Zunaj so pili pivo, na skupščini pa so s podplati čevljev umazali stene,« je povedal eden od naših virov. Predsednik in ustanovitelj kluba Branko Matjašec se je počutil nelagodno in žalostno. »To je tako, kot če bi neznanci vdrli v vašo dnevno sobo in vam zasedli stanovanje,« je ponudil primerjavo.

Z načrtom niso bili seznanjeni vsi

Ob vsem tem se porajajo številna vprašanja, kakšni so bili dejanski motivi skupine organiziranih posameznikov. Mnogi od njih očitno niso bili niti povsem seznanjeni z načrtom. Nekdanji vratar Slavije Uroš Puš je povedal, da je s plačilom članarine storil uslugo prijatelju. »Na skupščini nisem bil prisoten. Eno uro sem stal zunaj, potem sem šel domov. To je bila le usluga prijatelju.« Kateremu prijatelju, ni povedal natančno. »Gre za ljudi, ki so se v to spustili,« je pristavil. Pevec skupine Big Foot Mama Grega Skočir je ob našem klicu presenetljivo dejal, da niti ne ve, zakaj je plačal članarino. »Nič takega nisem počel. V zgodbo sem šel zaradi prijateljev, nobene druge povezave ni. Vprašajte druge. Niti nisem vedel, kaj se sploh pripravlja. Jaz sem podpornik Olimpije. Nikdar se nisem ukvarjal z Zalogom. Nisem prišel rušit nobenega kluba, si pa nisem predstavljal, da se bo tako razpletlo. Vem, da je problem, ker sem se znašel med plačniki članarine, a zame je to nično. Prišel sem tja, oddal podpis in šel domov,« se je razgovoril Skočir.

Odvetnik Marko Schulz je na kratko sporočil, da je na skupščino prišel po prijateljski liniji. »Pomagal sem fantom, ki jih poznam. Tam nisem bil kot odvetnik,« je razložil. Kot smo izvedeli kasneje, je bil eden glavnih pobudnikov zamenjave nekdanji hokejist Luka Žagar, ki je imel podporo člana upravnega odbora Slavije Junior in direktorja družbe KPL Damjana Staneka, ki se je po naših informacijah najbolj ogreval za položaj novega predsednika kluba. Žagar je bil v torek popoldne presenečen nad vprašanji glede skupščine, včeraj pa je zatrdil, da se je prejšnji petek sestala skupina ljudi, ki je želela z ustoličenjem novega vodstva in trenerjev v Slaviji Junior narediti korak naprej. »Vztrajali bomo naprej. Seveda smo tudi mi opravili svojo skupščino, na kateri je bilo prisotnih 66 članov. Papirje smo izročili upravni enoti. Zdaj čakamo na razplet,« je dejal Žagar.

Damjan Stanek tudi še ni obupal. V teh dneh je na več kot sto naslovov poslal elektronsko sporočilo, v katerem je nagovarjal prejemnike, naj se včlanijo v Slavijo Junior in izkoristijo možnost soodločanja. »Dogajanje na skupščini je bilo morda videno kot neprimerno. Vem, da je bila situacija mučna in napeta ter je za mnoge predstavljala veliko osebno stisko, vendar je bila odločitev za tako postopanje žal sprejeta kot edini možni izhod. Nujno je poudariti, da pri vsej stvari ne gre za nikakršen sovražni prevzem kluba. Pozitivno stran tega vidim v tem, da je včasih za uspešno pot naprej nujno, da se soočimo s kritičnimi situacijami,« je zapisal Stanek.

Spremembe koristne za Rakovca

Ni nepomembno, da se je odprti spopad za oblast v Slaviji Junior zgodil le dobra dva tedna pred skupščino hokejske zveze, kjer bi se lahko zgodila menjava vodstva. Velja opozoriti, da Slavija Junior ne spada v krog podpornikov dosedanjega predsednika HZS Matjaža Rakovca. Drugače je pri HK Slavija, od koder so ravno pred kratkem ustoličili novega selektorja reprezentance do 20 let Jako Avgustinčiča.

Kot rečeno, je članarino v Slaviji Junior poleg Avgustinčiča poravnal tudi pravnik in nekdanji hokejist Igor Angelovski, ki v hokejski zvezi zaseda visoko podpredsedniško mesto, kar med drugim kaže na tesne povezave med Zalogom in HZS. Medtem ko se je Angelovski včeraj vzdržal komentarja, je Avgustinčič povedal le, da si kot trener članskega moštva iz Zaloga želi še boljšega sodelovanja s Slavijo Junior.

Ob morebitni menjavi v tem klubu bi imel korist verjetno tudi Matjaž Rakovec, saj bi se mu odprla lažja pot do obeh glasov Slavije Junior, kar bi v morebitni tekmi za predsedniški položaj morda prevesilo jeziček na tehtnici na njegovo stran. Interni dvoboj v zakulisju bo potekal vse do 30. junija, ko bi se na skupščini HZS lahko premešale ključne vloge v vrhu domačega hokeja.