Na tekmi med branilci naslova Urugvajci in finalisti zadnjega svetovnega prvenstva v Braziliji Argentinci na igrišču ni bilo opaziti tako zelo značilnega južnoameriškega temperamenta. Kljub visokim pričakovanjem moštvi na igrišču nista navdušili, za daleč najbolj vročekrvnega pa se je izkazal selektor Gerardo Martino, ki je zaradi burne reakcije v 38. minuti prejel rdeči karton in bil prisiljen predčasno zapustiti argentinsko klop. Danes je že prejel kazen in na naslednji tekmi proti Jamajki ne bo smel voditi reprezentance s klopi.

Če je v prvem polčasu največ pozornosti požel prav nekdanji strateg Barcelone, je vloga glavnega protagonista v drugem delu pripadla igralcu Manchestra Cityja Sergiu Agüeru, ki je v 56. minuti po podaji klubskega soigralca Pabla Zabalete z glavo poslal žogo v gol.

Urugvaj ob odsotnosti svojega najboljšega igralca Luisa Suareza, ki zaradi incidenta na lanskem mundialu za izbrano vrsto še vedno ne sme nastopati, izida do konca rednega dela ni spremenil. »Nasprotnik si je od samega začetka zadal, da bo igral trdo. Na srečo smo dočakali zadetek Agüera. Srečanje je bilo izredno fizično, vendar smo dokazali, da znamo igrati tudi na takšen način,« je po prvi zmagi na prvenstvu dejal kapetan Argentine Lionel Messi.

Veselje v argentinskemu taboru je po tekmi nekoliko skazila novica o poškodbi Agüera, ki je med tekmo dobil udarec v ramo, zato je njegov nastop proti Jamajki vprašljiv.

Paragvaju zmaga po neumnosti jamajškega vratarja

Karibska država tudi po dveh tekmah ostaja brez zmage, saj je na prvem obračunu z 0:2 klonila proti Urugvajcem. Tokrat so bili od njih boljši Paragvajci, ki so edini gol na srečanju po strelu Edgarja Beníteza dosegli po hudi napaki njihovega vratarja Duwayna Kerra v 36. minuti.

V skupini B tako po dveh krogih s štirimi osvojenimi točkami vodita Argentina in Paragvaj, Urugvaj je zbral tri, medtem ko bodo Jamajčani najmanj točko skušali osvojiti na zadnjem obračunu skupinskega dela.

Vinjeni Vidal razbil ferrari in razburil rojake

Tekmi sta med gostitelji prvenstva ostali v senci incidenta, za katerega je poskrbel zvezdnik domače izbrane vrste Arturo Vidal, ki je bil v večernih urah s svojim ferrarijem v predmestju Santiaga sinoči udeležen v prometni nesreči, ko se je vračal iz obiska casinoja (čilski nogometaši so imeli prost dan, op. p.). Policija je pozneje potrdila, da je bil 28-letnik v vinjenem stanju, in ga je zaradi tega tudi aretirala.

Nogometaš italijanskega prvaka Juventusa je v nesreči utrpel zgolj lažje poškodbe, nekoliko huje pa jo je skupila njegova soproga. Oba sta bolnišnico že zapustila. »Žal sem bil vpleten v prometno nesrečo. Na srečo smo vsi pomirjeni in dobro. Hvala za vašo skrb,« je na twitterju v španščini zapisal Vidal, ki je bolnišnico zapustil v spremstvu policistov, saj so ga pridržali do soočenja s sodnikom za prekrške.

Čeprav podrobnosti prometne nesreče niso znane, Vidal pa zatrjuje, da je ni zakrivil on, ga redke priče postavljajo na laž, saj trdijo, da se je prav čilski reprezentant zaletel v drugo vozilo. Nič kaj prizanesljiva do nogometaša ni niti tamkajšnja javnost, še zlasti ostro je njegovo početje obsodil nekdanji selektor čilske reprezentance do 20 let Jose Sulantay, ki je Vidala v preteklosti treniral. »Gre za resno zadevo, do katere je prišlo sredi južnoameriškega prvenstva. Takšne stvari se v Evropi ne dogajajo. Ne razumem selektorja Jorgeja Sampaolija in ne razumem Vidala.«

(Foto: Reuters)

Za višino kazni bo izvedel čez 120 dni

Zvezdnik čilske reprezentance je danes že prestal zaslišanje pred sodnikom, ki ga je spoznal krivega vožnje pod vplivom alkohola in mu je začasno odvzel vozniško dovoljenje. Vidala čaka tudi dodatna kazen, saj so v Čilu zelo strogi glede vožnje pod vplivom prepovedanih substanc, a mu jo bo sodišče dodelilo šele čez 120 dni, ko bo končala preiskava nesreče. Grozi mu celo zaporna kazen od dveh do desetih mesecev ter ob tem še denarna kazen. Voznik ob prvem takšnem prekršku, kar velja za Vidala, v Čilu izgubi vozniško dovoljenje za dve leti.

To pa ni prvi incident, v katerega se je vezist zapletel. V težavah se je prvič znašel že pred štirimi leti, ko je bil zaradi kršenja policijske ure začasno izključen iz reprezentance, na začetku letošnje sezone pa so ga zaradi vpletenosti v pretep v nočnem lokalu v okolici Torina v klubu kaznovali s 100.000 evri.

(Foto: Reuters)

Kljub neljubemu dogodku, ki je v dvignil precej prahu, pa se čilski selektor in tamkajšnja nogometna zveza nista odločila za sankcije proti zvezdniku, tako da Vidal ostaja v reprezentanci in bo v petek lahko igral proti Boliviji.

Zvečer spektakel med Brazilijo in Kolumbijo

Da se bo od incidenta čilskega zvezdnika pozornost nogometnih navdušencev znova vrnila k igri z žogo, bo verjetno poskrbel nocojšnji obračun dveh favoritov prvenstva Južne Amerike, saj se bosta v Santiagu pomerila četrtfinalista lanskega mundiala Brazilija in Kolumbija.

Po dokaj bledi igri in nepričakovanem porazu Kolumbijcev v prvem krogu proti Venezueli so si stavnice enotne, da vloga favorita danes nedvomno pripada Braziliji. Na krilih Neymarja, ki je bil najboljše tudi na prvi tekmi proti Peruju (2:1), bo »selecao« težko ustavljiv, a Kolmubijci, ki so pred začetkom prvenstva veljali za ene od štirih največjih favoritov, se ne bodo v naprej predali, saj bi jih nov poraz pahnil na rob izpada, kar bi zanje pomenilo pravo katastrofo.

»Imeli smo nekaj dni, da smo poskusili popraviti tisto, kar je bilo slabega na tekmi z Venezuelo, in se čim bolje pripraviti na Brazilce. Na igrišču bomo dali vse od sebe, toda zavedamo se, da nam ne bo lahko. To tekmovanje je zelo zahtevno, tekma proti Braziliji pa bo še toliko večji zalogaj, a verjamemo v dober rezultat,« se težke tekme, ki je pred njim in soigralci, zaveda branilec Kolumbije Camilo Zuniga.

Tudi eden glavnih zvezdnikov Kolumbije in član madridskega Reala James Rodrigues priznava, da so pred zahtevno nalogo, a tudi on je pred srečanjem optimističen: »Proti Braziliji pričakujem bolj odprto igro nasprotnika, kot je bil primer proti Venezueli. Igrajo bolj napadalno, zato puščajo v obrambi več prostora, kar bi lahko bilo dobro za nas. Seveda ne bo lahko premagati Brazilcev, a moramo držati skupaj in z ekipnim pristopom začeti zmagovati.«

Brazilci lahko z nocojšnjo zmago že potrdijo nastop v četrtfinalu, verjetno pa zanje ne bi bil slab niti remi. Njihovo glavno orožje bo Neymar, ohrabreni pa so lahko tudi zaradi zelo dobre medsebojne statistike s Kolumbijci, saj so jih na 27 tekmah kar 17-krat premagali, izgubili pa le dvakrat.

»Pred tekmo se ne smemo obremenjevati s Kolumbijo. Oni so prvo tekmo izgubili, zato bodo tokrat prišli na igrišče z željo po zmagi in bo tekma zato še toliko težja za nas, a poskusili bomo priti do nove zmage,« je napovedal Willian, ki je bil na prvi tekmi proti Peruju ob Neymarju najboljši igralec v brazilski reprezentanci.