Moštvo iz zahodne konference je upravičilo vlogo prvega favorita za osvojitev naslova, saj je bilo s 67 zmagami in le 15 porazi najprepričljivejše že po rednem delu, medtem ko je njegov tekmec z vzhoda Združenih držav Amerike še drugič v klubski zgodovini ostal praznih rok. Cleveland Cavaliers so nazadnje v velikem finalu igrali v sezoni 2006/2007, ko jih je z delnim izidom 4:0 v zmagah ugnala zasedba San Antonia.

V tekmo so bolj razpoloženo vstopili gosti, ki so prvo četrtino dobili s trinajstimi točkami naskoka, ključno vlogo pri tem pa je imel Andre Iguodala, ki je s tesnim pokrivanjem onemogočil prvega zvezdnika moštva Cavaliers LeBrona Jamesa. Ta se je nekoliko bolj razigral šele v drugi četrtini in s 15 točkami svoje moštvo približal tekmecem na vsega dve točki zaostanka.

(Foto: Reuters)

Uvod v tretjo četrtino je na navdušenje domačega občinstva v Quicken Loans Areni pripadlo Clevelandu, ki je v uvodni minuti dosegel štiri točke in sploh prvič na tekmi povedel (47:45). A za kaj več je zdesetkanim varovancem trenerja Davida Blatta zmanjkalo moči in igralcev na klopi. Moštvu se je namreč še kako poznala odsotnost letos ključnih Kevina Lova in Kyrieja Irvinga, ki sta manjkala zaradi poškodb.

Bojevniki so tako v naslednjih minutah močno pritisnili na plin in do konca četrtine tekmecu pobegnili na 15 točk razlike (73:58). Čeprav sta ekipi v zadnji četrtini močno popustili v obrambi, gostitelji pa so se dobre pol minute pred koncem približali nasprotniku na le štiri točke zaostanka (97:101), so pri Golden Statu ohranili mirno kri in tekmo suvereno pripeljali do konca.

»Sem brez besed. To je nekaj posebnega,« je po tekmi dejal najboljši igralec rednega dela in prvi zvezdnik Golden Stata Stephen Curry. »Da lahko držim lovoriko v rokah po vsem trdem delu, ki smo ga vložili letošnji sezoni, je neverjetno. Zagotovo smo izjemna ekipa, ki bi se morala zapisati v zgodovino kot ena najboljših. Našli smo recept za uspeh, kar je najpomembnejše. Zdaj ko imamo naslov v rokah, lahko začnemo končno ceniti, kar nam je uspelo v tej sezoni.«

Stephen Curry in Andre Iguodala (Foto: Reuters)

Sedemindvajsetletni organizator igre je tekmo končal pri 25 točkah, prav toliko jih je dosegel tudi soigralec Andre Iguodala, ki je bil nekoliko presenetljivo imenovan tudi za najkoristnejšega igralca finalne serije. »To je bila za nas izredno dolga sezona. Curry je vso serijo odigral zelo preudarno, ni pretiraval. Vselej je ostal osredotočen na košarkarsko igrišče in skušal pomagati soigralcem. Za nas je on MVP,« je zatrdil 31-letni Iguodala. Poleg dvojice je imel za sabo izvrsten večer tudi njun soigralec Draymond Green, ki je s 16 točkami, 11 skoki in 10 asistencami dosegel sploh svoj prvi trojni dvojček v karieri.

Pri nasprotni ekipi je bil znova najučinkovitejši LeBron James, ki je tekmecu v finalu moral priznati premoč že četrtič in drugič v dresu Clevelanda. Robustni košarkar je v 47 minutah zbral 32 točk, 18 skokov in 9 podaj, a ob tem velja dodati, da je tudi zgrešil kar 20 metov. »Ni pomembno, ali igram za Cleveland, Miami ali Mars, ko izgubiš v finalu si razočaran. Zmanjkalo nam je talenta. Dali smo vse od sebe. Boli me, saj si želim, da bi se lahko odrezal še bolje. A naš čas za zmago še ni napočil.«