Letos so pričakovanja in napovedi še večji – potovalo jih bo štiri odstotke več. V te številke so vključeni tudi slovenski turisti in popotniki, za katere se tako kot v večini evropskih dežel v prihodnjih dneh začnejo osrednje poletne počitnice, ki bodo trajale vse tja do začetka septembra. Da slovenskega turista srečaš povsod v Evropi in svetu, je znano, zato ima vse več turističnih ciljev na kraju samem turistične vodnike v knjižni obliki tudi že v slovenskem jeziku, kot jo je na primer mogoče kupiti pred znamenitimi katakombami v Palermu na Siciliji.

In kateri bodo letos najbolj priljubljeni turistični cilji med slovenskimi turisti julija in avgusta? Že tradicionalno Hrvaška s svojimi otoki, prav tako Grčija in njeni eksotični otoki, Turčija, vse več zanimanja je tudi za počitnice v Črni gori in Bolgariji, ki sta cenovno konkurenčni Hrvaški. So pa pri spletnem iskalniku trivago (gre za nemško podjetje s sedežem v Düsseldorfu) pred dnevi preverili, katerih petnajst turističnih ciljev bo v teh dveh mesecih najbolj priljubljenih med slovenskimi turisti. Na prvem mestu je angleška prestolnica London. Pravzaprav je že v minuli osrednji poletni turistični sezoni zavzemala visoko tretje mesto, k tokratnemu vzponu na sam vrh pa je nedvomno pripomogla cenovno zelo ugodna letalska povezava med Mariborom in Londonom. Pa čeprav je tudi najdražja prestolnica, saj je treba za dvoposteljno sobo v vrhu sezone odšteti v povprečju 238 evrov – na noč! Od drugega mesta pa do štirinajstega, z izjemo osmega mesta, ki ga je zasedla Črna gora, je osvojila Hrvaška. Pri naši sosedi ima za naše turiste prvo mesto Poreč, kjer bo stalo prenočevanje v standardni dvoposteljni sobi v povprečju 150 evrov. Sledijo Umag, Mali Lošinj, Rab, Biograd na moru, Zadar, Vodice, kjer bo v povprečju dvoposteljna soba najcenejša z 92 evri na noč, Makarska, Dubrovnik, Rovinj, Baška in Split. Na petnajstem mestu je pristala večno lepa in polna doživetij Barcelona, ki je cenovno malce dražja od Poreča, za noč bo treba za že omenjeno vrsto sobe odšteti 160 evrov. Sicer pa je slovenski turist v juliju in avgustu za bivanje pripravljen odšteti 111 evrov na noč, povprečni čas bivanja na posameznika pa je šest do sedem dni.

Za počitek, sprostitev in uživanje v najbolj vročih dveh poletnih mesecih na naši obali je med tujimi turisti največ zanimanja za Portorož in Izolo, kjer je povprečna cena za dvoposteljno sobo 123 in 91 evrov. Največ zanimanja za počitnikovanje v omenjenih turističnih ciljih pa kažejo Madžari, sledijo jim Avstrijci in Italijani, nato Čehi, peto mesto zavzemajo Belgijci.