»Občutek imam dober. Kot vedno. Kaj to pomeni, pa bomo videli od jutri naprej,« je Jure Golčer, skromno kot vedno, opisal svojo pripravljenost pred skorajšnjim začetkom 22. dirke Po Sloveniji. Zagotovo ni kolesarja, ki bi v zadnjih trinajstih letih tako zaznamoval slovenski tour, kot ga je 37-letni Mariborčan. Pripada mu sloves najboljšega kolesarja v vsej zgodovini dirke. Ne gre samo za skupni zmagi, štiri etapne zmage, majico hribolazca. Letošnje izvedbe se še posebno veseli, saj bo ključni del znova na njegovih štajerskih cestah. S ptujskim kolegom Matejem Marinom bo vodil avstrijsko ekipo Felbermayr-Simplon Wels, eno od petih zasedb s kontinentalno licenco UCI med 17 sodelujočimi ekipami.

»Kolikokrat sem že vozil na tej dirki, ne vem. Ne štejem,« je tipičen odgovor Mariborčana, ki se s preteklostjo prav dosti ne obremenjuje. Njegova statistika je tako bogata, kot bi brali almanah dirke. Hribolazec izpod Pohorja je že v prvem nastopu leta 2002 osvojil peto mesto (1. Rus Petrov), bil naslednje leto že drugi vsega štiri sekunde za Mitjo Mahoričem, prvo zmago pa so mu pripisali leta 2006, ko so prečrtali Tomaža Noseta. Po osmem mestu leta 2007 (1. Nose) je leto kasneje na Krvavcu slavil drugo zmago (2. Pelizzotti). Po dveh skromnejših izvedbah je bil v zadnjih treh edini, ki je končal med deseterico kot sedmi leta 2012 (1. Brajkovič) in leta 2013 (1. Rogina) ter lani deveti. Do Novega mesta je pripeljal z zaostankom 1:27 za Portugalcem Tiagom Machadom. Ob tako bogati zgodovini ni nič čudnega, če ima tudi njegova beseda posebno težo. Govori malo, a izborno.

Jure, izučen v skladu z družinsko zobozdravstveno tradicijo, kljub vsemu ni zvezdnik. »Na cesti me predvsem kolesarji verjetno prepoznajo. Pred blokom me je prav včeraj ustavil občan, ki ga sicer ne poznam, ter mi omenil, da pride navijat na Pohorje,« opiše prepoznavnost in v isti sapi poda delno razlago. »Na našem štajerskem koncu kolesarstvo ni tako razvito kot v osrednji Sloveniji. Se pa vidi, da je po lanskem obisku krajev pod Pohorjem postalo veliko živahneje. Videl sem, da tudi letos veliko delajo za promocijo. Veselim se že dirke.«

Ko beseda nanese na traso, se mu zasvetijo oči. Že drugi dan na trasi Škofja Loka–Kočevje (182 km) se bo videlo, koliko je ura, pravi. Predvsem vzpon Strma reber nad Kolpo bo zelo selektiven. »Kdor tam ni med najboljšimi, nima v boju za rumeno majico kaj iskati.« O kraljevski prekmursko-pohorski sobotni etapi Dobrovnik–Trije Kralji zažari: »Zelo težka etapa bo. Bo pa drugače kot lani, saj je do vznožja prvih 100 kilometrov razmeroma ravnih. Potem se prične prvi vzpon na Prebukovje proti Šmarnem na Pohorju, ki je strm in ozek. Pomembno bo začeti spredaj. Spusti so hitri in zaviti. Zaključni vzpon do Treh Kraljev pa je dolg,« oceni 2700 metrov višinske razlike v zadnjih 80 kilometrih. Le ko beseda nanese na uvodno etapo, se pokaže njegova zadržanost. Vožnja na čas jutri popoldne v Ljubljani (8,8 km) bo petič na sporedu in ni njegova priljubljena prvina. »Kronometer? Izgubiti čim manj sekund,« izstreli Mariborčan.

Ob kraljevski etapi najde primerjavo z dirko Po Avstriji, ki je višje kategorije in je zanj drugi vrhunec sezone. »Lanska etapa do Treh Kraljev je bila veliko bolj obiskana kot etapa na Dobrač nad Beljakom na dirki Po Avstriji. Pa tega ne ocenjujem iz domoljubja, ker so pohorske ceste moje vadbene ceste. Preprosto je bila to ena najlepših etap dirke Po Sloveniji doslej. Morda so odločale tudi druge okoliščine, kot denimo zapora cest, toda organizatorji dirke Po Sloveniji so lahko ponosni, da smo imeli že lani na Štajerskem v vseh pogledih lepo dirko, primerljivo z drugimi,« je primerjal Golčer, lani na obeh omenjenih preizkušnjah med deseterico.

Naključje je, da je lani pri severnih sosedih kraljevala prav britanska nebeška ekipa Sky, ki tokrat premierno prihaja tudi na 534-kilometrski slovenski krog. »Sky pride zmagat. To je jasno. Že med vrsticami sem prebral, da z liderjem Leopoldom Koenigom. Čeprav ruska Katjuša glede na predprijave nima imen v zasedbi za skupno zmago, niso slabi. Lampre z Janom Polancem in Diegom Ulissijem so kalibri najvišje ravni. In še vsi drugi. In seveda Rado Rogina in Primož Roglič iz Adrie Mobil. Vrhunska konkurenca. Zelo težka in napeta dirka se obeta,« napoveduje Golčer, ki bo prišel z nepopolno ekipo, ker drugi del sodeluje na domači etapni dirki. Golčer je kakopak pravo ime tudi za pogled na razvoj dirke. »Je zelo lepa in v pravem terminu, pred državnimi prvenstvi in francoskim tourom. Tudi najboljše ekipe rade prihajajo. Škoda je le, da medijsko ne naredi preboja, ki si ga zasluži. Primer, kako se lahko s skromnejšo izvedbo in šibkejšo konkurenco naredi odmevno dirko, so pokazali na Hrvaškem. Dirko so po televiziji videli v vsej Evropi. Vem, da denarja za kolesarstvo ni veliko, a vseeno bi bilo treba prepoznati dobre plati.«