Verjetno ni naključje, da sta predsednik hokejske zveze Matjaž Rakovec in generalni sekretar Dejan Kontrec ravno dva tedna pred skupščino povabila novinarje v sejno tivolsko sobo. Njuno potezo gre razumeti tudi v smeri trenutnih razmer, saj je del klubov že vključen v sklepno fazo priprav na zamenjavo v vrhu zveze, ki bi se lahko zgodila 30. junija. Ni dvoma, da bo Matjaž Rakovec glede na nepopustljiv značaj skušal na vse načine ubraniti svoj ne preveč zanesljiv predsedniški položaj.

Propaganda hokejske zveze je bila včeraj skrbno načrtovana. Rakovec je uvodoma razložil, da zveza že tretje leto zapovrstjo posluje pozitivno. V letu 2014 so ustvarili dobrih 50.000 evrov dobička, kar je glede na odmeven nastop reprezentance na olimpijskih igrah v Sočiju razmeroma slab izkupiček. Nihče ni omenil, da društveni sklad zveze ostaja v rdečih številkah, ob tem pa je treba spomniti, da je HZS pred majskim svetovnim prvenstvom na Češkem najela posojilo za nemoteno izvedbo projekta. Rakovec je napovedal, da bo hokejska zveza v roku treh let začela gradnjo hokejskega centra v Grosupljem, obenem pa je pristavil, da je zveza v zadnji sezoni namenila več kot 100.000 evrov razvojne pomoči klubom. O vse večjih težavah slovenskega hokeja in načinu, kako reševati preglavice, Rakovec pričakovano ni govoril. Navsezadnje to niti ni bil namen enournega druženja z novinarji.

V vlogi selektorja in pomočnika sta se javnosti premierno predstavila Nik Zupančič in Ivo Jan, ki bosta odslej najbolj odgovorna za delo članske reprezentance. Predsedstvo hokejske zveze ju je na položaj do konca sezone 2017/18 imenovalo prejšnji teden, ko je z enim zamahom prečistilo tudi trenerska mesta nižjih selekcij. V prvo vrsto so postavili »svojo« trenersko linijo iz Kranja in Zaloga, kar ni presenetljivo, saj omenjena hokejska centra že vseskozi veljata kot ena najbolj zvestih stebrov podpore sedanji oblasti na hokejski zvezi. Reprezentanco do 20 let bo odslej vodil Jaka Avgustinčič (Slavija), do 18 let pa Mitja Kern (Triglav).

Večjo odgovornost so zaupali Gorazdu Drinovcu. Trener Triglava je z reprezentanco do 20 let nazadnje pristal celo v tretji ligi, zdaj pa ga je hokejska zveza povišala v funkcijo nadzornika in mentorja vsem trenerjem. Na prvi pogled se zdi, da je HZS uvedla bistvene spremembe, a glede na predstavljena imena je jasno, da njena politika ostaja enaka. Tudi imenovanje Matjaža Kopitarja, Eda Terglava in Murajice Pajića na novi položaj svetovalcev strokovnega sveta je neprepričljiva predstava za javnost, saj organ glede na omejene pristojnosti ne bo nosil pomembne vloge.

Sekretar Dejan Kontrec je povedal, da v reprezentancah odslej ne bo več prostora za hokejiste, ki bodo nosili slovenski dres zgolj zaradi preteklih zaslug, kar je tudi posredna kritika na delo nekdanjega selektorja Matjaža Kopitarja. Ob tem se poraja vprašanje, zakaj Kontrec takšne filozofije ni skušal uveljavljati že v zadnjih petih letih. Včeraj je postalo očitno, da ga motijo priprave na zamenjavo v vrhu HZS. »Katastrofa je, da mora zveza vlagati v klube. Še večja katastrofa pa je, da potem ti klubi glasujejo za hokejsko zvezo. To mi je v zadnjem času postalo smešno in neresno. Mi smo pomagali klubom, zdaj pa ti klubi delajo pretrese,« je govoril Kontrec. Njegove besede zvenijo nenavadno, saj sta imela z Rakovcem od leta 2010 v rokah vse vzvode odločanja. Sta jih preslabo izkoristila? Krvna slika panoge se je od njunega prihoda bistveno poslabšala, kar je najbolj verodostojen razlog, da bi 30. junija na dan skupščine lahko opravila še zadnje delovne obveznosti v pisarni.