Anja Gašperšič, ena od treh deklet, ki letos končujejo program strojnega tehnika, je obnovila več kot pol stoletja star motor tomos colibri 04, ki ga je našla v domači garaži. »Kar veliko dela je bilo potrebnega, dvesto ur zagotovo. A vsega vendarle nisem mogla opraviti sama, dala sem ga barvati, kromirati, cinkati, sama pa sem spolirala nekaj delov, ga razstavila in spet sestavila,« pripoveduje Anja, ki se jeseni odpravlja na visoko strojno šolo v Ljubljano.

Vsako leto tudi vrhunski izdelki

»To je primer vrhunskega restavriranja,« je Anjin izdelek pohvalil njen mentor, učitelj mehanike Andrej Tomc. »Njen izdelek je eden boljših v zadnjih letih, kar zadeva motorje. Vsako leto imamo med vsemi dobrimi tudi nekaj vrhunskih izdelkov,« dodaja Tomc, ki je velik ljubitelj starodobnikov. Na včerajšnjo predstavitev izdelkov je pripeljal svoj 46 let star črni mercedes, ki je privabil nemalo občudujočih pogledov. Kupil ga je pred enajstimi leti na Hrvaškem, avto pa ima bogato zgodovino, saj se je svojčas z njim vozilo Titovo spremstvo.

Sebastijan Brežnjak, ravnatelj srednje strojne šole, ki deluje v okviru Šolskega centra Novo mesto, pojasnjuje, da je zelo zaželeno, da si njihovi dijaki za poklicno maturo izberejo izdelavo nečesa. »Nekateri si sami izberejo, kaj bodo izdelali, morda imajo doma kmetijo in izdelajo nekaj, kar bi jim pomagalo pri kakšnem opravilu, morda se ukvarjajo s čim zanimivim, drugim dajo idejo učitelji glede na to, kaj potrebujemo v šoli. Lahko se lotijo česar koli, pri tem dijakov nikakor ne omejujemo,« pojasnjuje Brežnjak. Dijaki oziroma njihovi starši večinoma sami krijejo stroške izdelka, ki ga nato večinoma obdržijo, nekateri pa tudi prodajo.

Od traktorskih priključkov do kontrabasa

Še kako uporaben na kmetijah bo prav gotovo odjemalec silaže, ki sta ga izdelala Matija Može in Mitja Lunder. Zanj sta potrebovala dva meseca. »Doma imamo kmetijo in smo potrebovali tak stroj, saj smo prej vse to počeli ročno, kar je bilo prenaporno. Seveda se stroj dobi v trgovini, a je vsaj petkrat dražji. Zagotovo se bodo pokazale še kakšne pomanjkljivosti, ki pa jih bova že odpravila,« pripoveduje Mitja.

A med vsemi hrumečimi napravami se najde tudi kakšna nežnejša. Maturant Marko Udovč si je za nalogo izbral izdelavo magneta za svoj devet let star kontrabas. »Moj kontrabas je manjši od standardnih. Zato sem želel standardni magnet predelati tako, da bo ustrezal mojemu inštrumentu. Tako ga bom lahko priključil na ozvočenje, ga uporabljal pri snemanju v studiu in podobno. Prijatelj, ki ima 3D-tiskalnik, mi je pomagal pri izdelavi ohišja magneta, preostale dele pa sem odstranil iz prejšnjega magneta in ga namestil na tega,« pojasnjuje mladi strojni tehnik, ki bo svojo izobraževalno pot nadaljeval na višji šoli.