Čeprav so slovenski protestniki na omenjenem položaju pripravljeni vztrajati do devetega julija, nam je včeraj makedonska policija zagotovila, da dodatni varnostni ukrepi ne bodo potrebni, saj bodo slovenskima skupinama pred poslopjem, kjer v šestem nadstropju deluje makedonska komisija za varstvo konkurence, namenili dva ločena prostora. Tisti, ki podpirajo slovensko privatizacijo, bodo lahko zavzeli pločnik na desni strani ulice, medtem ko bo njihovim nasprotnikom, ki razprodaji slovenskega državnega premoženja nasprotujejo, na voljo leva stran cestišča. Kot je znano, mora makedonska komisija o združitvi tamkajšnjih hčerinskih družb Telekoma Slovenije in Telekoma Austria do 9. julija sprejeti odločitev o koncentraciji, od česar pa je tudi odvisna prodaja slovenskega nacionalnega telekomunikacijskega operaterja.

In kdo je človek, ki sta mu slovenska vlada in Slovenski državni holding zaupala tako pomembno nalogo, kot je prodajni postopek Telekoma? Blagoj Čurlinov je položaj predsednika makedonske komisije za varstvo konkurence zasedel aprila 2012. Je diplomirani pravnik, ki obvlada angleški, srbski in bolgarski jezik. Med letoma 1989 in 1991 je bil direktor prodaje pri družbi Jugotrgovija, kasneje je odprl lastno podjetje, pred prihodom k varuhu konkurence pa je bil pet let zaposlen na ministrstvu za finance v rodni Strumici. Ker pa je na spletu skorajda nemogoče najti kakšno sporno zgodbo, v katero bi bil vpleten Čurlinov – tudi v prisluškovalni aferi, ki je sprožila množične protivladne proteste v Makedoniji, se njegovo ime ne omenja –, smo za dodatna pojasnila včeraj zaprosili makedonske novinarske kolege. Ti so nam povedali, da so od slovenskih virov pridobili različne informacije o prvem možu komisije: po enih naj bi pripadal Kučanovemu protiprivatizacijskemu krogu, saj so njegovi starši nekoč prebivali v socializmu, po drugih pa naj bil dober prijatelj Gregorja Viranta, nekdanjega svetovalca makedonske vlade, ki velja na jugu nekdanje skupne države za neomajnega neoliberalnega stratega. Niso pa izključili niti povezav z alfo in omego mariborskega nogometnega kluba Zlatkom Zahovićem, ki v poletnem prestopnem roku napoveduje razprodajo igralcev z makedonskim reprezentantom Agimom Ibraimijem na čelu. Ob tem so nas opozorili še na pomembno podrobnost, zaradi katere naj bi slovenska vlada za zunanjega svetovalca izbrala prav Čurlinova: ker je rojen drugega februarja, je namreč po numeroloških spoznanjih pod vplivom števila 2, kar pomeni, da mu intuicija pomaga prebroditi obdobja negotovosti.

Sicer pa slovenski protestniki iz obeh taborov pred odhodom v Skopje že napovedujejo, da bodo svoj boj nadaljevali pred evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu, če se zgodba s prodajo Telekoma ne bo zaključila v Makedoniji.