Začnimo na začetku. Kaj je oblak? Čeprav po raziskavi več kot polovica vprašanih Američanov meni, da ima oblačno računalništvo dejansko zvezo s stratusi in kumulusi (to sta dva tipa oblik oblakov na nebu), je oblačno računalništvo veliko bolj dolgočasno in preprosto.

Gre za strežnike z velikimi trdimi diski, ki jih namesto vas upravljajo podjetja na različnih koncih sveta. Ti svoje datoteke naložiš na njihove strežnike, kjer se lahko nato izmenjajo med vašimi različnimi napravami. Hkrati jih v nekaterih primerih lahko ogledujejo tudi lastniki teh strežnikov, obveščevalno-varnostne službe in drugi.

Aja... Nisi vedel tega?

V oblakih nisi vedno sam

No, med posameznimi ponudniki oblačnih storitev obstajajo velike razlike. Google drive, dropbox in veliko drugih oblačnih storitev je po Snowdnu (tole frazo bomo veliko uporabljali) doživelo hladen tuš, ko je javnost ugotovila, da v oblaku niso bili sami. In zdaj pomisliva... kaj vse imaš naloženo v oblaku? Ugibajva skupaj. Za začetek imaš skoraj zagotovo naložene vse telefonske številke svojega mobilnika.

Pri tem je čisto vseeno, katero platformo uporabljaš, a če si tega nisi specifično izklopil (o pametnih telefonih več prihodnji teden), potem so na nekem strežniku v tuji državi telefonske številke tvoje družine, ljubice in drugih stikov. Hkrati ste si verjetno v času oblačne manije uredili brezplačen račun za gostovanje datotek, tako da imate zdaj na nekem strežniku nekje na svetu naložene svoje datoteke, seminarske naloge, izdane račune in drugo.

Poznam podjetja, ki so zaradi praktičnosti in enostavnosti v oblak naložila vse svoje pogodbe, strategije in druge dokumente, za katere ni ravno priporočljivo, da jih lahko vidi kdor koli. Poznam posameznike, ki svoje gole fotografije v oblak nalagajo zato, da ne izgubljajo časa z iskanjem zgoščenk oziroma drugih lokalnih nosilcev podatkov.

In po vsem tem vam sedaj lahko brskajo varnostne službe, zaposleni v teh podjetjih in bog si ga vedi kdo vse.

Uporabljajte varne oblake

Tako kot vedno obstajajo razlike med ponudniki storitev, ki so osnovani na svojem poslovnem modelu. Za začetek – brezplačno ni nujno najboljše. V večini primerov je zelo slabo. Če nič ne plačujete za izdelek, potem ste izdelek vi. To v praksi pomeni, da se čim prej odstranite iz oblakov podjetij Google (google drive), Microsoft (onedrive) in Apple (icloud), saj jim je za vašo zasebnost relativno malo mar.

Namesto tega razmislite o selitvi v spideroak ali wualo. Če boste še vedno gledali na denarnico in iskali brezplačno rešitev, potem vam ostane spideroak, ki poslovni model gradi tudi na vaši zasebnosti. Tako vam ne bodo brskali po datotekah, hkrati boste datoteke zavarovali tudi med prenosom na strežnik (se spomnite slike iz prejšnjega dela) in imeli eno skrb manj.