Končni rezultat in razlika 13 točk v korist bojevnikov ne odražata realne slike dogajanja na igrišču, saj sta bili moštvi več kot 40 minut zelo izenačeni in sta se pogosto menjavali v vodstvu, na koncu pa so maloštevilčni zasedbi Clevelanda ponovno pošle moči, kot je bil primer že na vseh dosedanjih tekmah, izjema je bila le druga, ko so sicer zapravili lepo prednost, nato pa v podaljšku le uspeli priti do zmage.

LeBronova nora trojka podžgala bojevnike in Curryja

Zdi se, da se je prelomen trenutek zgodil v 41. minuti, ko je LeBron James zadel trojko z devetih metrov in Cleveland popeljal v vodstvo z 80:79. A to ni dalo kril gostom, temveč je bolj spodbudilo domače, da so v zaključnih minutah zaigrali na vso moč in nadigrali tekmece.

Tako kot se serija po dveh zaporednih zmagah vse bolj nagiba na stran bojevnikov, vse bolje iz tekme v tekmo v finalu igra tudi MVP rednega dela sezone. Steph Curry je bil tokrat s 37 točkami z naskokom najbolj učinkovit igralec Golden Stata, blestel pa je takrat, ko je bilo to najbolj pomembno, saj je v zadnji četrtini dosegel 17 točk in zadel tri trojke (skupno jih je na tekmi zadel 7). Največ pomoči v napadu je Curry tokrat dobil od Draymonda Greena (16 točk, 9 skokov in 6 podaj), ki je ponovno zaigral na mestu centra, medtem ko Andrew Bogut, ki je bil na prvih treh tekmah prvi center, tokrat sploh ni stopil na parket. Še eno dobro predstavo je prikazal tudi Andre Iguodala (14 točk, 8 skokov in 7 podaj), ki je dosegel nekaj pomembnih točk v zadnji četrtini.

Golden State je sedaj tik pred naslovom prvaka, na katerega čaka okroglih 40 let, saj potrebuje le še eno zmago, za to pa bo imel dve priložnosti. Prva bo že v noči na sredo, ko bo šesta tekma v Clevelandu. Curry se zaveda, da je s soigralci tik pred uresničitvijo sanj, a pravi, da še ni čas za evforijo: »Ne prehitevamo dogodkov. Po današnji zmagi je bilo v slačilnici enako vzdušje, kot je bilo po katerikoli zmagi v rednem delu sezone. Nismo še dokončali dela, a se zavedamo, da so to pomembni trenutki. Dobro je tudi, da smo že okusili slast zmage v Clevelandu in zato vemo, da to lahko ponovimo, in vemo, kako to storimo.« Finalno serijo je označil tudi za šahovsko partijo, saj gre za veliko taktiziranja in prilagajanja ekipe nasprotniku.

James blesti, a od sebe želi še več, pa čeprav je že najboljši na svetu

V vrstah poražencev je imel zopet glavno vlogo »kralj« LeBron James, ki je 40 točkam (met iz igre 15/34, prosti meti 7/9) dodal 14 skokov in 11 podaj, a kljub 16 točkam v zadnji četrtini v zaključku tekme ni uspel razigranim gostiteljem preprečiti slavja in je s soigralci lahko le nemočno opazoval, kako se Clevelandu zmaga (in verjetna tudi naslov prvaka) izmika iz rok, zadnjo minuto pa je celo presedel na klopi in prihranil nekaj moči za naslednji finalni obračun.

»Potrebovali smo najboljšo obrambno četrtino v zadnjih 12 minutah, a je ni bilo, saj smo dobili 31 točk. Nekaj je bilo sicer prostih metov, a večinoma so nas nasprotniki zlomili,« je James razloge za poraz iskal v zadnji četrtini, ki jo je Golden State dobil z 31:24. Na novinarski konferenci je govoril o tem, da bo treba na naslednji tekmi postoriti še več, a so ga novinarji začudeno vprašali, koliko več še lahko da od sebe, saj je že do sedaj prikazal ogromno. Odvrnil jim je: »Ne vem, ne postavljam si zgornjih mej pri tem, česa sem zmožen. Danes sem izgubil nekaj žog in naredil nekaj napak v obrambi, tako da je vedno možno igrati še bolje. Vem, da nosil veliko bremena, a tako pač je.« Da ostaja samozavesten in še vedno verjame v uspeh Clevelanda, je LeBron pokazal tudi z naslednjo izjavo: »Prepričan sem, da se bomo v Oakland še vrnili, tudi zato ker sem najboljši igralec na svetu.«

Mozgov od 28 točk do sedenja na klopi

Trener Clevelanda David Blatt se je tokrat odzval na taktične spremembe bojevnikov, ki zadnji dve tekmi igrajo s precej nižjo in hitrejšo zasedbo, zato je Timofeja Mozgova skorajda povsem pozabil na klopi. Rus, ki je na četrti tekmi dosegel 28 točk, je tokrat dobil le 9 minut igralnega časa in ostal brez dosežene točke. »Mislim, da je jasno, da se mi je zdela to najboljša možnost, kako priti do zmage. In vsekakor smo bili do konca v igri, zato smo igrali brez njega,« je izostanek Mozgova opravičil Blatt, ki je po tekmi izrazil tudi spoštovanje do Curryja, za katerega je dejal, da ga je nemogoče ustaviti, kadar ima tako dober večer, kot ga je imel tokrat.