Ljubljanska tržnica je prva spoznala novo pogruntavščino slovenskih kuharskih mojstrov – potujočo kuhinjo Ferfud. Ponuja, slovensko tradicionalno hrano, na »sodoben, urban način«, ki je toliko atraktivnejši zaradi dostopnih, kot pravijo, poštenih cen. Cenik so zasnovali odprto, tako da obiskovalec lahko plača, kolikor se mu obrok zdi vreden, ali pa se do kupona dokoplje z deljenjem povezave na socialnih omrežjih. Ferfud je zasnovan tudi dobrodelno, saj bo po plačilu davka ves izkupiček romal na račun Zveze prijateljev mladine za projekt Botrstvo, ki pomaga socialno ogroženim otrokom v Sloveniji.

Najprej sta mlada kuharska mojstra Mitja Horvat in Janez Karlin pod mentorstvom Luke Jezerška postregla z zanimivo šugolento. »Sestavljena je iz paradižnikove omake z zelenjavo, nekoliko drugače pripravljene polente in kozic,« je pojasnil Horvat, njegov kolega v kuhinji pa pripomnil, da še ni jedel boljše polente. »Ideja je okusiti Slovenijo na nov, urban način, hitro, a dobro in okusno,« je pojasnil Jezeršek.

Star tamovec, predelan v kuhinjo

Idejo je z brati razvijal že dlje časa in vesel je, da jo je končno uresničil. »Vozilo, iz katerega strežejo hrano, ima zdaj že skoraj vsak kuharski mojster v ZDA, pa tudi drugod po svetu. Popularnost ulične prehrane se veča in tudi sam sem že dlje časa želel kakovostno, restavracijsko hrano ponuditi po dostopnih cenah ljudem na ulici. Vedno nove lokacije, druženje z gosti in utrip ulice. To je svet, kjer sem doma,« je pojasnil. Tako so lani pri gasilcih našli star Tamov tovornjak iz leta 1986 in ga preoblikovali v kuhinjo. Z njim bodo obiskali več lokacij v Ljubljani in po Sloveniji, kmalu se bodo tako podali tudi na Obalo, v Kranjsko Goro in na mariborski Lent.

Mlada kuharska mojstra sta takoj pograbila priložnost, da se v družbi takšnega mentorja v potujoči kuhinji podata po Sloveniji. »Ko sem dobil klic od Luke, sem brez pomislekov takoj sprejel,« je dejal Karlin. Horvat pa ga je dopolnil: »Pričakujem dogodivščino, na kateri se bova veliko naučila in spoznala nove kuharske prijeme, ljudi in kraje.« Tudi eden od prvih obiskovalcev Pavle Ignac Zidar, ki je pridno mazal šugolento, je bil zadovoljen: »Izvrstno, mislim, da bodo imeli veliko prometa. Takšne ideje so vedno dobrodošle, saj poživijo tudi dogajanje na ulici.«