Štiri zmage (po dvakrat proti Slovaški in Latviji) ter po en poraz in neodločen izid (obakrat proti Švedski) – to je izkupiček moške rokometne reprezentance Slovenije v skupini 3 v kvalifikacijah za nastop na EP 2016 na Poljskem. Prav neuspešni predstavi proti Švedom sta dokončno odnesli zdaj že nekdanjega selektorja Borisa Deniča, na zadnjih dveh tekmah proti Slovaški in Latviji pa je njegovo vlogo prevzel Veselin Vujović in kot deseti selektor v zgodovini samostojne države slovensko reprezentanco desetič popeljal na EP. »Morali bi biti prvi v skupini, a se nam proti Švedom žal ni izšlo. Kljub temu smo tokratni kvalifikacijski ciklus lažje oddelali kot prejšnje, poleg tega pa smo bili že pred zadnjo tekmo uvrščeni na EP, kar se prej ni še nikoli zgodilo,« ocenjuje kapetan Uroš Zorman, ki zaradi poškodbe prepone (še vedno ne more delati hitrih gibov in sprintov) ni igral na zadnjih dveh tekmah, je pa bil ves čas na reprezentančnih pripravah.

V času skoraj petletne Deničeve vladavine je bil Zorman več kot le kapetan in selektorjeva podaljšana roka na igrišču in zunaj njega. Na vprašanje, kako je po igralski in človeški plati doživel spremembo na selektorskem položaju, igralec poljskega kluba Kielce odgovarja: »Po igralski plati nikoli nisem imel težav z nobenim selektorjem. Ni mi jasno, zakaj se v reprezentanci ključna vprašanja vedno pojavljajo v zvezi z mano. Verjemite, jaz sem še najmanjša težava oziroma sploh nisem težava. Nisem človek, za katerega bi morali izbirati selektorja. V dolgih letih sem dokazal, da igram za Slovenijo, njeno zastavo in grb, ne pa za selektorja.« Zorman, ki mu po človeški plati ni vseeno zaradi zamenjave selektorja, še pojasnjuje: »Z Deničem sva dobra prijatelja in vedno sva imela super odnos. Trenerske zamenjave v športu se pač dogajajo, toda zaradi tega se najin odnos seveda ne bo spremenil. Tako kot sem stal za Deničem, bom stal tudi za Vujovićem.«

Ob selektorski predstavitvi je Vujović nekaj besed namenil tudi Zormanu. »Je takšno rokometno ime, da ga niti nočem niti ne smem zbrisati z radirko s seznama brez tega, da bi ga povabil, preizkusil, mu dal priložnost. Je borec in je veliko naredil za reprezentanco, iz katere pa se lahko s svojim vedenjem in odnosom izbriše le sam. Nikakor pa ne s svojo kakovostjo, saj je odličen igralec,« meni Veselin Vujović. O njegovem načinu in metodah dela Zorman pravi: »Vsak trener ima svoj sistem dela, svojo filozofijo in razmišljanje. V kratkem času, odkar je selektor Slovenije, je največja sprememba v tem, da je v igro, predvsem v obrambi, vnesel precej več agresivnosti. Sčasoma bo sprememb verjetno precej več in upam, da bomo šli samo še navzgor.« Da Vujović stavi predvsem na obrambo, je bilo jasno tudi proti Slovaški in Latviji, kajti Slovenija je na obeh tekmah prejela le po dvajset zadetkov.

Evropsko prvenstvo leta 2016 bo v državi, iz katere je njegov trenutni delodajalec – na Poljskem. Čeprav poljski prvak prihaja iz Kielc, drugouvrščena Wisla pa iz Plocka, nobeno od teh mest ne bo gostilo skupine na EP, ki bo od 17. do 31. januarja. »Da Kielce in Plock ne gostita nobene skupine, me ne preseneča. Dvorani v teh dveh mestih sprejmeta 5000, 6000 gledalcev, prireditelji pa so se odločili za takšne, katerih zmogljivost je minimalno 10.000 ljudi. Verjamem, da bo tekmovanje pravi spektakel, kajti Poljaki so nori na rokomet. Znajo uživati v športu in imajo kulturo športa,« napoveduje Zorman pred EP, ki bo v Krakovu, Sopotu, Vroclavu, Katovicah in Lodžu.

Še vedno je velik del slovenske javnosti jezen na Zormana zaradi njegovih ostrih besed o »kavčarjih«, izrečenih po tekmi z Makedonijo na januarskem SP v Katarju. Tudi po nekaj mesecih ni spremenil svojega razmišljanja: »Kavčarji so tisti, ki doma sedijo, pljuvajo po nas in pišejo neumnosti na forumih. Zavedam se, da se bo vedno našlo pet, deset odstotkov tistih, ki le kritizirajo, govorijo in pišejo slabo, so negativci. Tisti, ki so želeli selektorsko zamenjavo, so jo dobili, a verjetno imajo zdaj že kaj povedati o Vujoviću. Kar se mene tiče, sta le dve skrajnosti: ali me imajo ljudje radi ali pa me sovražijo, srednje poti ni. Tako je bilo, je in bo vedno ostalo, a jaz se s tem ne obremenjujem.«

Prav na njegovem položaju srednjega zunanjega igralca je v reprezentanci Slovenije tudi najhujša konkurenca, 35-letnemu Zormanu pa za ovratnik dihajo Marko Bezjak, Dean Bombač, Miha Zarabec, Sebastian in Staš Skube... Čeprav ga mnogi že dolgo pošiljajo v rokometni pokoj, športnih copat še ne namerava obesiti na klin. Njegov glavni cilj ostaja nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. »Vztrajal bom do OI v Braziliji. Upam, da se nam bo uspelo uvrstiti tja, to bi bil tudi konec moje reprezentančne kariere. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da bi igral na EP na Poljskem, v kvalifikacijah za OI in potem tudi na igrah v Braziliji. Potem pa bo čas za reprezentančno slovo,« pojasnjuje Zorman, ki je s Kielcami na sklepnem turnirju evropske lige prvakov v Kölnu osvojil tretje mesto: v polfinalu je bila boljša Barcelona s 33:28, na tekmi za tretje mesto pa so Kielce ugnale Kiel z 28:26.

Izida 6. (zadnjega) kroga v skupini 3: Slovenija – Latvija 37:20 (18:11), Švedska – Slovaška 27:22 (16:10), končni vrstni red: Švedska 11, Slovenija 9, Latvija 4, Slovaška 0.