»Iskanje živali se nadaljuje, a velikega dela živalskega vrta enostavno ni več,« je poudarila tiskovna predstavnica vrta Mzija Šarašidze. »Kakšnih 20 volkov, osem levov, bele tigre, tigre, šakale in jaguarje so bodisi ustrelili bodisi so pogrešani. Rešili smo le tri od 17 pingvinov,« je dodala. Televizije so predvajale posnetek nilskega konja, ki se sprehaja po poplavljenem Trgu herojev v Tbilisiju, medtem ko ga reševalci skušajo ujeti. Prebivalci so v objektiv ujeli tudi ogromnega aligatorja, ki je brodil med avtomobili, in medveda, ki se je pred vodo rešil tako, da je splezal na klimatsko napravo.

Blato in polomljena drevesa na ulicah

Narasle vode so poplavile tudi stanovanjske predele, močno je narasla reka Vera ter poplavila številne objekte in odnesla več avtomobilov. Po navedbah državnega sveta za varnost in krizno upravljanje je umrlo najmanj 10 ljudi, medtem ko so mediji poročali o 11 smrtnih žrtvah. Število pogrešanih še ni znano, najmanj 36 ljudi pa je pristalo v bolnišnici. Gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili je izrekel sožalje vsem žrtvam poplav in obljubil hiter začetek procesa obnove.

Narasle vode se sicer umikajo, številne ulice v mestu pa so prekrite z debelo plastjo blata, podrtih je več sto dreves. Tbilisijski župan David Narmania je pozval prebivalce, naj se pridružijo čistilnim akcijam, ki potekajo po vsem mestu. Opozoril je, da je več kot 40 družin ostalo brez strehe nad glavo, medtem ko so tisoči brez elektrike in vode.

Vodja vplivne gruzijske pravoslavne cerkve, patriarh Ilija II., je medtem že našel krivca. Po njegovem razodetju so za kaos krivi komunisti. Ti so, kot je poudaril v nedeljski pridigi, zgradili živalski vrt z denarjem, ki so ga dobili z uničevanjem cerkva in topljenjem ter prodajo njihovih zvonov: »Živalski vrt je bil zgrajen s tem denarjem, na osnovi tega greha, zato se ne more razcveteti na tem mestu. Prestaviti ga je treba drugam. Greh nikoli ne ostane nekaznovan.« sta, lp