»Društvom smo želeli pomagati tako, da jim ponudimo svoje strokovno, organizacijsko znanje in seveda prostor, kajti najem dvorane je zanje drag. Tako smo se skupaj z njimi odločili, da je abonma tista prava oblika, iztržek koncerta pa gre v njihove roke,« pravi vodja projekta Nina Štampohar.

Kulturni center orje ledino

V prvem abonmajskem letu so tako pritegnili najboljše. »Otvoritveni« koncert v začetku junija je pripadel Pihalnemu orkestru Krka, ki je tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru prepoznan kot eden najboljših ljubiteljskih pihalnih orkestrov. Konec meseca sledi nastop mešanega pevskega zbora Pomlad, ki prav tako posega po najvišjih priznanjih na domačih in tujih odrih, jeseni pa sledijo še nastopi komornega orkestra Glasbene šole Marjana Kozine, ene najuspešnejših glasbenih šol pri nas, Plesnega studia Novo mesto, katerega plesalci se ponašajo celo z naslovi svetovnih prvakov, in prve novomeške jazzovske zasedbe Mad4jazz.

»Ideja je odlična, zato smo z veseljem sprejeli povabilo k sodelovanju,« pravi predsednica kulturnega društva Pihalni orkester Krka Aleksandra Pavlič. »Sami sicer dvorano zmeraj razprodamo, toda naše stalno občinstvo so starši, prijatelji, znanci. Vsako društvo pa ima seveda svoje občinstvo. Zato si želimo, da bi se društva tudi na tak način med seboj povezala in si pomagala širiti občinstvo. Izjemno pomembno pa je tudi dejstvo, da so naše ljubiteljsko društvo prepoznali kot pomembnega graditelja kulture v našem okolju,« dodaja Pavličeva, ki je bila sicer malce razočarana, da dvorana ni bila polna. A to pripisuje na eni strani temu, da s tovrstnim abonmajem orjejo ledino, na drugi pa dejstvu, da so v letošnjem jubilejnem letu, ko Novo mesto praznuje 650 let podelitve mestnih pravic, na voljo številni brezplačni kulturni dogodki.

Mesto kulturnih presežkov

Tudi po besedah direktorja Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Igorja Teršarja tovrstnih oblik predstavitve amaterske kulture drugod po Sloveniji še ni. »Novo mesto je znano po mnogih presežkih glede amaterske kulture. Abonmajska oblika predstavitve ponuja predvsem možnost za razvoj občinstva, ki doslej sicer ni obiskovalo dogodkov ljubiteljske kulture,« pravi Teršar.

Klavdija Kotar, vodja območne izpostave sklada, pa ob tem dodaja, da bi bilo morda v prihodnje dobro razmisliti tudi o povezovanju s skladom, katerega poslanstvo je prav delo z ljubiteljskimi kulturnimi društvi. Po besedah Kotarjeve so pripravljeni sodelovati tako organizacijsko kot finančno.