Ni zares potrebno, da je hoja po tanki vrvi, napeti na nevarni višini, ena vaših ključnih spretnosti. Da bi uživali v letošnjem festivalu sodobne klovnade in cirkusa Klovnbuf, je dovolj, da niste vztrajni negativec. Pod geslom Smo nori optimisti? bo namreč festival med 16. in 21. junijem potekal že osmič po vrsti.

Kaj imajo skupnega prodajalec sladoleda, boksar, pomorščakinji in riba, ruski, ameriški in nemški pilot, vrsta žonglerjev, malce iracionalna kraljevska žirafa, francoski gibalci in cirkusanti ter klovni iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in drugih klovnskih dežel, bo mogoče od jutri naprej ugotavljati v Dijaškem domu Ivana Cankarja, KUD Franceta Prešerna, Stari mestni elektrarni, Slovenskem mladinskem gledališču ter na različnih lokacijah v mestnem jedru prestolnice.

Cirkuške intervencije

Med kopico dogodkov in prizorišč lahko obiskovalci žonglirajo po lastnih časovnih zmožnostih, organizatorji pa kljub temu izpostavljajo sredino predstavo Končnica, nastalo v koprodukciji s slovenskim KUD Ljud, četrtkov Cirkuški kabaret, kjer bodo med drugimi nastopili diplomanti priznane francoske cirkuške šole Le Lido, ter klovnado Jekyll na sladoledu Danca Paola Nanija v soboto. Zavod Bufeto je rdeče nosove strnil tudi z estonskimi gosti Theatre Korolevski Giraffe in skupaj bodo z uličnimi intervencijami vznemirjali ljubitelje ljubljanskih popoldanskih sprehodov predvsem na Novem in Mestnem trgu.

A umetniška vodja festivala Nataša Sultanova poudarja, da ne gre zgolj za pester naval predstav, ampak za premišljene umetniške akcije. »Prvič smo povezali različne slovenske ustvarjalce, da bomo skupaj s tujimi raziskovali ustvarjalni proces in koncept umeščanja naše umetnosti v urbani prostor,« pojasnjuje. Organizirali bodo dvodnevno delavnico Psihologija klovna z ameriškim mojstrom in sodelavcem Cirque du Soleil Davidom Shinerjem in okroglo mizo o problematikah in perspektivah razvoja sodobne klovnade in klovnovskega gledališča.

Že danes pa bo v ljubljanskem mestnem jedru v okviru festivala Junij v Ljubljani čas za Cirkuški ponedeljek, ko bo mogoče opazovati cirkuško-klovnske delavnice, ulične intervencije Cirkuške promenade ter klovnovske predstave Šola za klovne, Giraffe Royal in Luna na cesti.