Na petem izboru ob sklepu programa AmCham Young Professionals je naziv AmCham Top Potential pripadel Tomažu Švajgerju iz podjetja Roiss dva. 32-letni ekonomist ima za seboj dinamično poslovno pot, delovne izkušnje pa si je nabiral že v srednji šoli in med študijem, ko je nekaj mesecev preživel na izmenjavi v ZDA. Tam je izpilil znanje angleščine in pobliže spoznal ameriški način razmišljanja, ki mu je zelo blizu. Zato je po vrnitvi v Slovenijo iskal priložnost za delo v kateri od ameriških multinacionalk. Zaposlitev je dobil v podjetju Procter & Gamble, kjer je delal nekaj let do umika podjetja iz Slovenije, v ekipi Roiss dva pa je od leta 2012 – odgovoren je za prodajo Red Bulla v Sloveniji.

»Ker sem bil lačen novih znanj in izkušenj, sem pograbil vsako priložnost za delo. Na tak način lahko spoznaš veliko ljudi, to pa pomeni tudi več priložnosti. Zato mladim, ki si želijo zgraditi kariero po svoji meri, svetujem, naj bodo pri tem vztrajni, naj ob študiju čim bolje porabijo svoj prosti čas in se udeležujejo različnih dejavnosti. V svoj življenjepis naj napišejo vse dosežke, na katere so ponosni. Sam sem se prijavljal na razpise, čeprav nisem imel ustrezne izobrazbe. Ko te podjetje povabi na razgovor, si že skoraj zmagovalec. Takrat je treba dati vse od sebe in se pokazati tak, kot si,« pravi Švajger, ki je prepričan, da lahko mladi najdejo službo brez povezav. Ob tem poudarja, da bi morali v državi sistemsko poskrbeti za to, da bi mladi dobili priložnost pridobivanja delovnih izkušenj. K temu bi lahko pripomogla uvedba vajeništva oziroma prakse in tesnejše povezovanje fakultet s podjetji.

Med vrednotami, ki so mu vodilo v življenju, so vztrajnost, slednje ciljem, usmerjenost k rezultatom, učljivost in spoštljivost. »Zavedam se, da nam bo vsem bolje, če bomo pri svojem delu uspešni in tako pripomogli k dobrim poslovim rezultatom podjetja. To želim prenašati tudi na svoje sodelavce. Kot vodja se vedno poskušam postaviti v kožo svojih sodelavcev, jih razumeti in jim pomagati. Pravi vodja je kot varen pristan za svoje ljudi,« slikovito pripoveduje Tomaž Švajger, ki ima na mizi ob svojem delovnem mestu tudi kipec angela Mika Simčiča, ki ga je prejel za zmago in mu pomeni spodbudo za nadaljnje delo.

»Ko sem se prijavil na program, ki me je pomagal osebnostno zgraditi, za kar sem zelo hvaležen mentorjem, sem si zastavil cilj, da pridem med najboljše. Od programa sem dobil prav to, kar sem iskal. Izjemno koristna so bila srečanja z uveljavljenimi menedžerji, vesel pa sem tudi, da sem se lahko udeležil kadrovske izmenjave v okviru Partnerstva za spremembe in bil nekaj dni med sodelavci ministrstva za javno upravo,« je pojasnil Švajger, ki si je za svojo mentorico v prihodnjem letu izbral Nevenko Keržan iz KPMG.

Tomaž Švajger rad potegne vzporednico med poslom in športom. Od otroštva je zvest okroglemu usnju, več let je treniral mlade nogometaše, zdaj si čas za druženje ob nogometu vzame enkrat na teden. To je eden od njegovih načinov sproščanja, ki ga potrebuje ob izjemno dinamičnem delovniku, ki nima vnaprej določenega urnika. Za sprostitev na svežem zraku je poskrbel tudi direktor podjetja, ki ga je za nagrado za prejeto priznanje dve uri pred začetkom delovnega dne peljal na delo v gozd.

Finalisti petega izbora so bili še Aleksander Baretić iz Mars Overseas Holdings, Eva Veselinovič iz podjetja Ernst & Young, Nina Pirnat, ki je zaposlena v Atlantic Tradu, in Peter Merc, ki dela v Hypo Alpe-Adria-Bank. Superfinalisti so se morali na končnem izboru izkazati s svojo iznajdljivostjo, vrednotami in znanjem. jpš